Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen zajszintet kell tolerálnia egy társasházi szomszédnak?

2011. október 28.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A segítségét, tanácsát szeretném kérni, ahhoz, hogy hol nézhetnék utána egy Bp XIII. kerületi társasházi lakásban megengedett zajszintnek.
Ugyanis szeretnék venni és használni egy halkan működő gravírozó gépet, de nem szeretnék ezzel szabálysértést elkövetni.

Hol van szabályozva az, hogy milyen zaj lehet a lakásban vagy pl. mekkora decibel érték mehet ebből át, illetve mérhető felső határként a szomszédban?

Válasz
A zajhatásokkal kapcsolatosan javaslom áttekinteni környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X.29.) Korm. rendeletben foglaltakat. A rendeletben részletesen szabályozzák, hogy milyen tevékenységhez kell megkérni a környezetvédelmi hatóság hozzájárulását.

A jogszabály 4. számú melléklete tartalmaz adatokat a nappali és az éjszakai zajszintekre.

A lakáson belüli háztartási gépek 50-70 decibellel működnek, ahhoz érdemes viszonyítani az Ön által üzemeltetni kívánt gép zajszintjét.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások