Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A gyakorlatban is megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés átszervezése

2012. február 6.

A tavaly elfogadott és az idén hatályba lépett környezetvédelmi termékdíjról szóló, 2011. évi LXXXV. törvény alapján, 2012-től az állami tulajdonban lévő Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) hatás- és feladatkörébe tartozik a termékdíj-köteles termékekből képződött hulladék teljes körű gyűjtésének és minél nagyobb - később a lehető legnagyobb - arányú hasznosításának koordinációja.

Emellett ki kell dolgoznia a törvényben meghatározott hulladékgazdálkodási célok eléréséhez szükséges eszköz- és feltételrendszerek kidolgozását, valamint az egységes szemléletű rendszer működtetését.

A témával kapcsolatban a Dr. Varga József, a Vidékfejlesztési Minisztérium szakmai tanácsadója a Közös Képviselők Napján tartott előadásában már jelezte a várható változásokat, melyek ebben az évben a gyakorlatban is érezhetőek lesznek.

Hazánkban 2012-től a szelektív hulladékgyűjtést végző közszolgáltatókkal az OHÜ köti meg a tevékenységre szóló szolgáltatás-vásárlási szerződést. Ez egyrészt az előző időszak utáni zavartalan átmenetet, a folytonosságot biztosítja, másrészt - szoros együttműködő partnerekként - azt a közös célt szolgálja, hogy a lakosság által kibocsátott települési szilárdhulladék a szelektív gyűjtés eredményeként, a lehető legnagyobb mértékben hasznosuljon.

A szerződő partnerek azt is vállalják, hogy mindent megtesznek a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának növelése érdekében, azaz a lehető legnagyobb mennyiségben gyűjtik vissza és hasznosíttatják a lakosságtól származó csomagolási - a papír, a fém, a műanyag és az üveg, valamint az italos kartondoboz - hulladékokat. Ehhez az OHÜ - a termékdíj-törvény szellemiségének és előírásainak megfelelően - új alapokra helyezte a szelektív hulladékgazdálkodást, amely nem pusztán a minél nagyobb arányú gyűjtés-feldolgozás-hasznosítás hármas követelményrendszerét érvényesíti, hanem - a hatékonyság javítása érdekében - a támogatási rendszert is egységessé tette. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés ugyanis sok esetben - főleg a kisebb vidéki településeken - veszteséges, ezért a közszolgáltatókat anyagilag is ösztönzi az OHÜ, az egyébként közérdekű célok és az európai uniós elvárások teljesítéséhez szükséges arányok elérése érdekében.

Összesen mintegy 120 közszolgáltató jelezte együttműködési szándékát az OHÜ-vel, e cégek működése több mint 8 millió embert érint Magyarországon. A megállapodásoknak köszönhetően idén csaknem 80 ezer tonna lakossági szelektív hulladék gyűjtése várható, ami 20-25 százalékos növekedést jelenthet a tavalyi és a tavalyelőtti mennyiséghez képest.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások