Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A 7-es adószámúak „számlának” tűnő bizonylatairól, azaz az adóelőleg szabályainak változásáról

2012. február 6.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban hat éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. A rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója tájékoztatja olvasóinkat az adózással kapcsolatos aktuális változásokról illetve válaszol a beérkező kérdésekre.

Az elmúlt évben a hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a kifizetőnek csak akkor kellett az adóelőleget levonnia a számlaképes magánszemélyektől, ha azt a magánszemély írásban kérte.

Ez megváltozott 2012. január 1-jétől, mert a kifizetőnek az adószámos magánszemélytől adóelőleget kell minden esetben levonnia.

Hogy milyen számlákról is van szó? Amiket a korábban szellemi szabadfoglalkozásúaknak nevezettektől és az ingatlan bérbeadóktól fogad be egy vállalkozás. Valójában számlát ad ilyenkor a magánszemély, amin a címén kívül csak a 7-es számmal kezdődő adószáma szerepel. Ez jelenti azt, hogy nem szabad a számla összegét kifizetni 2012-től ismét, mert adóelőleget kell belőle levonni, és mint a járulékterhet nem viselő, szociális hozzájárulási adó alapját nem képező jövedelem után általános mértékű egészségügyi hozzájárulást kell utána megfizetni.

Különösen fontos, hogy ezeket a magánszemélyeket megkülönböztessük már a megállapodáskor, hiszen többe kerül a vállalkozásnak a vállalási összegre rakódó egészségügyi hozzájárulással. S még az egyéni vállalkozó számlájától is meg kell tudni különböztetni, mert ha az rávezeti az azonosítóját, vagy az igazolványszámát, akkor abból nem kell szja előleget vonni, s egyéb költség sem merül fel a számlájával kapcsolatosan.

Tehát a számlaképes magánszemélyt minden esetben a számlája benyújtásakor nyilatkoztatni kell az alábbiakról:
• Választott költséghányadról, de az a bevétele maximum 50%-ka lehet, mint adóalap, amit számlákkal kell alátámasztani majd az éves bevallásakor. Ezen nyilatkozat hiányában a bevétel teljes összege az adóelőleg-alapba tartozik kivéve, ha a költségtérítés önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, ekkor csak a bevétel 90 százalékát kell az adóelőleg-alapnál figyelembe venni.
• Adóalap kiegészítésről, hogy az összevont adóalapba tartozó várható éves jövedelme a magánszemélynek az adott kifizetéssel együtt sem haladja meg a 2 millió 424 ezer forintot.

Nyilatkozat minta elérhető az APEH honlapján:
http://www.apeh.hu/data/cms215409/2012adoeloleg_nyilatkozat_koltsegek.pdf

Fentiek alapján kérjük, hogy az ilyen jellegű számlákat megkülönböztetett figyelemmel kísérjék, mert komoly adóhátralékuk keletkezhet belől utólag. Könyvelőjüknek pedig legkésőbb a hónap elején juttassák el az érintett számlát, hogy a havi bérszámfejtésbe legyen idő beállítani.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások