Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Visszakérhető-e a könyvvizsgálat díja, ha az azt elrendelő határozatot bíróság érvénytelenítette

2012. március 31.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés

Társasházunknak 2002-től nem volt érvényes pénzügyi elszámolása (bíróság érvénytelenítette az erre vonatkozó közgyűlési határozatokat)!

2010-ben egy közgyűlési határozat alapján elvégeztette a képviselet a könyvvizsgálatot, miközben a bíróság az erre vonatkozó közgyűlési határozatot érvénytelenítette.

A 2010. évi pénzügyi elszámolásban szerepel a bíróság ítéletével érvénytelenített könyvvizsgálatra kifizetett közel félmillió forint, kiadásként. Várhatóan ebben az évben (2012) beterjesztik a közgyűlés elé a könyvvizsgálat eredményének elfogadását. A közgyűlésen néhány tulajdonos és számos meghatalmazó képviseleti jogával születnek az eddig is jogsértő pénzügyi elszámolások. Kérdésem:

A közgyűlések első alkalommal határozatképtelenség miatt meg lettek ismételve, a jelenlévő, néhány tulajdonos és a birtokukban lévő meghatalmazások elégségesek olyan nagy terjedelmű és hatású anyag elfogadására, mint a könyvvizsgálat eredménye? Jelenleg, a társasháznak 10 éve nincs érvényesen elfogadott pénzügyi elszámolása! Az nem kérdőjelezi meg a könyvvizsgálat eredményét, ha a tevékenységet egy érvénytelenített közgyűlési határozat ellenére készítették el? Hány százalékos tulajdonosi jelenlét mellett fogadhatja el a közgyűlés az ilyen nagy súlyú anyagot.

Válasz

A gazdálkodásról szóló beszámoló elfogadásának és ennek részeként benyújtott könyvvizsgálati jelentésnek az elfogadására a törvény nem ír elő minősített többséget, vagyis érvényes közgyűlésen - akár megismételt közgyűlésen is - a jelenlévők többségének egyetértése elegendő az elfogadáshoz.

Ennek alapvetően az az indoka, hogy a tulajdonosoknak lehetőségük van a közgyűlésen való részvételre, de ha ezt nem tartják - többen - fontosnak, akkor azért a társasház működését nem lehet leállítani. Nagyobb agitáció mellett lehet csak nagyobb részvételt elérni, és ebben az esetben a pénzügyi-gazdálkodási kérdésekben is olyan határozatok születhetnek, amelyek a társasházi tulajdonosok többsége egyetért.

A később hatálytalanított közgyűlési határozat nem alkalmazható visszamenőlegesen, vagyis ha a meghozott határozat alapján megrendelték a könyvvizsgálói jelentést, majd azt el is készítették, akkor a kifizetett díjat visszakérni nem lehet, erre nem vonatkozik a bíróság ítélete.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások