Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Törvény írja elő, de nálunk nincs - Elkészíthető-e utólag a Határozatok könyve?

2012. április 10.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
1.: Most vettem át egy épület közös képviseletét. Tudtommal lennie kellene „Határozatok könyvének", de itt ilyen nincs. Én utólag elkészíthetem? Milyen formában? Van erre megvásárolható „alap-forma", vagy én itthon is vezethetem számítógépes dokumentumban, majd később kinyomtatom?

2.: Tűzvédelmi tervet, szabályzatot ki készíthet?
Én is megcsinálhatom, vagy csak szakember?

Válasz:
A határozatok könyvének vezetést a társasházi törvény előírja és az a célja, hogy a hozott határozatok egy helyen legyenek tárolva és a határozatok végrehajtásáról is legyen tájékoztató. Amennyiben a korábbi időszakról ez hiányzott, akkor csak azokról a közgyűlési határozatokról érdemes nyilvántartást vezetni, amelyek még ma is aktuálisak, vagyis olyan ügyben ad eligazítást, amely még nem fejeződött be. (pl. udvar és kert használat, parkolás, közös terület hasznosítása, célbefizetés - ha még nem teljesítette mindenki - és felújítási munkálatokról szóló döntés - ha még nem készült el -! stb.)

A vezetésére vonatkozóan nincs kötelező formula, tehát lehet számítógépen is nyilvántartani, de szükség esetén akár az egész, akár egy-egy részterülete is kinyomtatható legyen. A módja lehet pl. a közgyűlésen hozott érdemi - nem a megválasztásról, jegyzőkönyv hitelesítésről szóló - határozatok külön kezelése és a határozatok után más betűtípussal vagy színnel a végrehajtás módjának rögzítése.

A Tűzvédelmi terv és szabályzat elkészítésére nincs előírva, hogy ki készítheti el, viszont a tűzvédelemről szóló szabályzat kb. 600 §-ból áll, amelynek csak töredéke vonatkozik a társasházakra, viszont nem „egy helyen" található a jogszabályban. Ezért mindenképpen célszerű, ha szakemberre bízzák annak elkészítését.

Nem javasolt az ún. „minta-példány" alkalmazása sem, mert a társasházak nagyon különbözőek lehetnek, építészetileg és más adottság szempontjából is, ezért a szabályokat egyedileg javasolt megalkotni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások