Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Új pont az energiatanúsításról szóló szabályozásban

2012. május 7.

Az épületenergetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos szabályozás törvényi szinten módosul 2012. június 1.-i hatállyal az alábbiak szerint a Lakás-és helyiség gazdálkodásról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény törvényben:

11/A. §8
(1) A bérbeadó az épületre, az abban lévő lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó, jogszabályban meghatározott energiahatékonysági tanúsítványt vagy annak másolatát a szerződés megkötését megelőzően köteles az új bérlőnek bemutatni, és azt a szerződés megkötésével egyidejűleg az új bérlő részére átadni.

(2) Az új bérlő a bérbeadóhoz intézett írásbeli nyilatkozatával ismeri el az energiahatékonysági tanúsítvány (1) bekezdés szerinti
a) bemutatását annak megtekintésekor,
b) átvételét a szerződés megkötésekor.
 
(3) Ha a bérbeadásra kínálás médiában megjelenő kereskedelmi közlemény alapján történik, a bérbeadónak gondoskodnia kell a rendelkezésre álló energiahatékonysági tanúsítványban
feltüntetett energiahatékonyság-mutató kereskedelmi közleményben történő közzétételéről is.

Az új előírás betartása kezdetben minden bizonnyal az önkormányzati bérlakások esetében lesz ellenőrizhető, mivel náluk ez a tevékenység átlátható módon történik, a bérlő pedig - főleg alacsonyabb besorolás esetén - érdekelt betartásában.

A magánszemélyek általi bérbeadásnál egyenlőre a feleken múlik, hogy mit kérnek egymástól, de a szabályozás irányából érződik, hogy a cél - az uniós elvárásokhoz igazodva - az energiatanúsítvány kötelező alkalmazása. 
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások