Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hogyan osszuk el a társasházi parkolóhelyeket? - Szankcionálható-e az illetéktelenül beálló?

2012. május 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasház zárt közös parkolójának használatára az SZMSZ szerint meghatározott lakás m2 arányában jár jogosultság. A parkolóba sajnálatos módon olyan autók is beállnak, amelyek arra nem jogosultak.

A jogosulatlanul a parkolót használókkal szemben a társasház milyen szankciókat érvényesíthet (kerékbilincs stb.), ami még törvényes?

Tudomásunk szerint ebben a kérdésben sem az önkormányzat, sem a rendőrség nem foglal állást.

Válasz
A kérdésről a közgyűlésnek kell döntenie, majd a döntést az SZMSZ-be be kell építeni. A döntés pedig a parkolóhelyek felosztása legyen, ahol rajzon rögzítik, hogy melyik lakáshoz melyik beszámozott beálló hely tartozik. A közös tulajdon használatáról a döntéshez elegendő az érvényes közgyűlésen a többség szavazata.

Ha nem jut minden lakáshoz gépkocsi beálló hely, akkor azoknak a tulajdonosoknak, akiknek lehetőségük van igénybe venni a közös tulajdonú területet, azoknak használati díjat kell fizetniük, amelynek mértékéről ugyancsak a közgyűlésnek kell döntenie.

Ha ilyen döntések után illetéktelen személy áll be valakinek a helyére, úgy az kezdeményezheti a birtokháborítási eljárást, és a bírságot a jegyző fogja vele szemben kiszabni. Természetesen az eljárás megindításához szükséges a jogtalanul parkoló autó rendszámának ismerete.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások