Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Társasházi közös tulajdon eladása utáni adózás

2012. július 1.

A THT szaklap az olvasói kérdések rovaton keresztül nyújtott jogi segítségnyújtás mellett adózási kérdésekben is segít olvasóinak, melyek közül néhányat online hírlevelünkben is megjelentetünk.
Ebben lapunkat Dr. Tőke Lászlóné a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója segíti.

Kérdés
Sajnos elakadtam a számolásban. Már oda vissza többször elolvastam a közös tulajdon eladása esetére az adózást.
Odáig minden rendben, hogy az adó a bevétel 25 %-nak a 16 %-a.
Az Szja tv. 75§ (3) illetve a 62§ (4) és (6) rendelkezései nem alkalmazhatóak.

Egyszer ezt megtaláltam valahol, és pont ez ami nem engedi meg, hogy a vétel évétől számitott idő - max 15 év - függvényében x százalékkal csökkenthető az adóköteles jövedelem.
A 75§ (5) bekezdésében írtak is bezavarnak - nekem legalábbis.

Mi 10 millióért eladtunk egy lakást olyan házban amit 1941-ben építettek és 1948-ban alakult társasházzá. A bevételt majdnem egészében felújításra használjuk fel.
Akkor most a 10 m Ft 25%-a, illetve az így kapott 2,5 m Ft 16 %-a az adó, ami 400.000 Ft vagy az összes bevételból levont összes kiadás eredményének 16 %-a?

Válasz
Valóban jól látja a helyzetet, ami abból adódik, hogy egy társasház hol magánszemélynek számít, hol meg nem.

Ebben az esetben az Szja tv. 75.§-a szerint a bevétel 25%-át kell leadózni a 3. pont szerint. Tehát nem vonatkozik a társasházra a lakásingatlan 5 éven túli adómentessége. Kivéve, ha a közgyűlés hoz egy határozatot, hogy a közös tulajdonú lakás értékesítéséből befolyó bevételéből származó jövedelmet a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában saját maguk tesznek eleget adókötelezettségüknek.

Ez pedig azt jelenti, hogy mint magánszemélyekre vonatkozik az 5 év utáni mentesség (már akinek ez megvan), s azoknak nincs semmilyen adófizetési kötelezettségük. Sőt, még bevallási kötelezettségük sincs.

Ezt azért 400 eFt-ért érdemes megtenni. Azokat a tulajdonosokat kell kiszűrni, akiknek 2006 utáni a lakásvásárlásuk. A 62.§ (6) bekezdés szerint kell arányosan figyelembe venni a jövedelemtartalmat 100-0 %-ig.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások