Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Egyre kisebb társasházak kaphatnak támogatást

2012. augusztus 31.

Augusztus 27-án nyílt meg az a pályázat, amelyben kondenzációs kazánok, illetve
megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére igényelhető 40%-os állami támogatás. A kiírás szerint összesen 864,4 millió forint áll rendelkezésre, amiből várhatóan 1000 - 1500 fűtési rendszer cseréje támogatható. A pályázatokat a keret kimerüléséig lehet benyújtani.

Közleményében az NFM hangsúlyozza: az Új Széchenyi Terv pályázati konstrukciójának célja, hogy a támogatással hozzájáruljon a lakóépületek energiahatékonyságának javításához, valamint elősegítse a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentését.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot - ha az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett.
A pályázaton elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de legfeljebb a kondenzációs gázkazán beépítéssel lakásonként 850 ezer forint, a megújuló energiát (brikett, pellet) hasznosító hőtermelő berendezés, napkollektor, hőszivattyú telepítésével lakásonként 1,5 millió forint.

A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is.
Az Új Széchenyi Terv "Fűtéskorszerűsítési Program" pályázati felhívása, a pályázati útmutató és a további kapcsolódó információk elérhetők a www.kormany.hu oldalon, valamint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján (www.emi.hu/futeskorszerusites).

A kormányzat ilyen típusú házak esetében utoljára tavaly hirdetett korszerűsítési pályázatot, az akkori támogatás azonban komplex hatékonysági beruházásokra irányult. Az akkori 1,6 milliárd forintos keretet 3 nap alatt merítették ki, igaz, a támogatási érték jóval magasabb, 3 és 6 millió forintot között volt. Az NFM ezt követően napkollektorok telepítésére hirdetett meg egy 3 milliárd forintos keretet, amelynek kimerítése már inkább problémát okozott az épülettulajdonosoknak, a vonatkozó pályázatot többször is meghosszabbították.

A pályázati források „beosztása" egyre inkább olyan kiírásokat eredményez, melyekből a
nagyobb beruházás igényű épületek rendre kiszorulnak. A napkollektoros pályázaton még indulhattak 12 lakásos társasházak, ami valós célcsoportnak számított, de a négylakásos társasház nevesítése inkább csak statisztikai megfontolásokból születhetett.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások