Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen szabályozás vonatkozik társasházban a fizető vendéglátásra?

2012. szeptember 6.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Milyen szabályozás vonatkozik társasházban a fizető vendéglátásra?

Válasz
 A tulajdonjoghoz kapcsolódó használati jog korlátozása csak a szervezeti-működési szabályzatban lehetséges. A gyakorlatban lehetséges, hogy az SZMSZ-ben meghatározzák a tulajdonosok, hogy pl. a lakások csak lakás céljára használhatók, vagy olyan „csendes" tevékenység gyakorolható, amely a tulajdonostársakat nem zavarja.

Álláspontom szerint a fizető vendéglátás nem tér el a lakás funkciójától, de esetlegesen az ott tartózkodók magatartására vonatkozóan lehet előírásokat beépíteni az SZMSZ-be.

A tulajdonjog gyakorlása a tulajdonostársak részéről más módon nem korlátozható, de minden tulajdonos köteles a tulajdonjogát úgy gyakorolni, hogy azzal másokat nem sértsen.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások