Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Elrepült a sültgalamb - Lezárult a fűtéskorszerűsítési pályázat

2012. szeptember 9.

Az Új Széchenyi Terv fűtési rendszerek korszerűsítést támogató alprogramjára beérkezett, összesített igények lefedik a meghirdetett támogatási keretet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a 2012. szeptember 7-én déli 12 óráig a beérkezett pályázatok feldolgozásáig felfüggesztette az augusztus 27-én indított konstrukciót.

A korábbi tapasztalatok alapján várható volt, hogy a csekély, 864.4 millió forint összegű keret napokon belül elfogy, hiszen ma már a pályázók térdelőrajtban várják a kiírásokat, s a fiókból kivett tervek, kiíráshoz igazítása után azonnal küldik is jelentkezésüket.

Az eddigiek alapján bátran előrevetíthető, hogy bármilyen más pályázat kiírása esetén sem marad ideje senkinek "nulláról kezdett" tervekkel pályázatot beadni. De ha őszinték akarunk lenni, akkor ez nem is baj, mert ilyen segítséget senki nem érdemel, aki nem vette a fáradtságot ahhoz, hogy előre gondolkodjon és megtervezze a jövőjét.
Aki viszont felmérte a lehetőségeit, eltervezte a célhoz vezető utat, az előbb-utóbb megtalálja azt a konstrukciót, amely - akár pályázat nélkül is - hozzásegíti a felújítások elvégzéséhez. Mert könnyebben észreveszi, hogy amíg a következő pályázatra vár, addig is fizeti a magasabb energiaszámlákat, melyek néhány év alatt szinte biztosan elérik a pályázaton elnyerhető összeget, a veszteséghez pedig hozzászámolhatja a kivitelezés és egyéb költségek emelkedését is.

A fanyalgás helyett tehát javasoljuk, e pályázat zárásának időpontja legyen az eddig sültgalambra váró társasházak - akik egyébként csak kis részben voltak érintettjei a mostani kiírásnak - aktiv tervezési időszakának kezdete.
A pályázatokat pedig tekintsük bónusznak - különösen ilyen pénzhiányos időszakban - mert ha tudjuk, hogy nálunk gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak, hogy valamennyi lakóépületüket állami támogatással újítsák meg, akkor kifizetődő, ha nem várunk a szerencsére.

 
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások