Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen adóvonzata van a társasházi, közös tulajdonú ingatlan értékesítésének?

2012. szeptember 28.

A THT szaklap, az olvasói kérdések rovaton keresztül nyújtott jogi tanácsadás mellett adózási kérdésekben is segít olvasóinak, melyek közül néhányat online hírlevelünkben is megjelentetünk.
Ebben lapunkat Dr. Tőke Lászlóné a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója segíti.

Kérdés
Társasházunkban a korábban gondnoki lakást szeretnénk eladni. Az értékesítésből befolyt bevétel után milyen adóterhekkel kell számolni? 

 

Válasz
A társasház összességében egy „magánszemély", ezért a személyi jövedelemadó alá tartozik. A törvény 75.§-a szerint adózhat a bevétel 25%-a után 16% szja-val, de akkor a ház, a 62.§-ból (5,15, év, költségek) alapján semmilyen kedvezményt nem vehet igénybe. Ha ezt a megoldást választják, akkor a tulajdonhányadra kifizetett összegek a lakóknál már nem járnak bevallási és adófizetési kötelezettséggel.

Érdemes azonban megnézni, hogy nem járnak e jobban a magánszemélyek, ha a társasház úgy határoz, hogy az ingatlan értékesítéséből származó bevételt a tulajdonhányadok arányában kifizetik az albetétek tulajdonosainak (akik természetesen vállalkozások is lehetnek), mert ebben az esetben az albetétek tulajdonosai az Szja tv. 62.§ rendelkezéseit - azaz a kedvezményeket - figyelembe vehetik. Aki öt éven túl vásárolta lakását, annak sem bevallási sem adófizetési kötelezettsége nem keletkezik, hiszen ez a bevétel akkor már nem számít adóköteles „bevételnek". Aki pedig öt éven belül vásárolta, annak marad a ráeső rész 25%-nak a leadózása. Hiszen a „beszerzésére" fordított összeg nála nem értelmezhető, vagy ha meg is állapítható, akkor annak ismeretében kell számolni. Természetesen ilyen esetben más kedvezmény ebben az esetben sem vehető igénybe. 

Minden magánszemélynek külön-külön kell megállapítani a kötelezettségét. De ha olyan eset állna elő, hogy mindenki öt éven túl vásárolta a lakását, akkor nem lenne egyáltalán adófizetési kötelezettsége senkinek. 

Ezt azért érdemes meggondolni! Kicsit több odafigyelés és több bevallás, de valószínűleg ez lehet a nyerő választás! E két variáció közül kell kiválasztani azt a módot, amivel a legjobban járnak.

Ha a társasház adózza le, akkor negyedévente az adózás rendjéről szóló törvénynek az adóelőleg-fizetésre vonatkozó rendelkezései szerint kell megfizetnie az adóelőleget. Ha a magánszemélyek, akkor ők a rájuk vonatkozó bevallási határidőkre rendezik. Egyébként ingatlan értékesítéskor nem a kifizetés ideje (részletekről is lehet szó néha), hanem a földhivatal beadásának a napja számít értékesítésnek.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások