Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Újabb kvótabevételeket fordíthatnak energiahatékonyságra

2012. november 27.

Az NGM módosító indítványt adott be a 2012-es költségvetéshez, amely szerint a széndioxid kibocsátási egységek eladásából 2012 során befolyó bevételek majdnem felét energiahatékonyságra kell költeni és a Zöld Beruházási Rendszeren (ZBR) keresztül kell felhasználni. Ezzel a lépéssel még az év hátralevő részében új lendületet kaphatnak az energiahatékonysági beruházások - olvasható a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. közleményében.

A módosítás azt a kb. 18 Md Ft értékű, az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerben létrejött nemzeti kvótavagyont érinti, amely a 2008-12-es Nemzeti Kiosztási Tervben értékesítésre félretett mennyiségből, illetve a kibocsátás-kereskedelmi rendszerbe belépő új üzemek számára félretett, de fel nem használt mennyiségből keletkezett.

A módosítás értelmében a bevételek fele az általános költségvetésbe kerül. A megmaradt összegből levonják a fejlődő országoknak még 2009-ben ígért klímavédelmi fejlesztési segélyek összegét (kb. félmilliárd Ft). A maradék fordítható "energiahatékonysági programokra". Ennél közelebbi meghatározást nem ad az indítvány. A ZBR-ben már most is több mint 10 Md forintnyi befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott projekt van. Ezek jórészt kifizethetők lesznek, ha a teljes kvótavagyont értékesítik.

dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) igazgatója szerint: "Nagyon jó hír ez a módosító indítvány, a MEHI már 2012 nyarán javasolta a kormánynak, hogy a 2012-es kvótabevételeket a ZBR keretében energiahatékonyságra fordítsa. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy ezeket a forrásokat csatasorba állítsuk a munkahelyteremtésért és a gazdasági növekedésért, és az éghajlatváltozás ellen vívott harcban.

Reméljük, hogy a 2013-tól rendszeresen érkező évi 15 Md Ft kvótabevételt is energiahatékonyságra, különösen épület-energiahatékonyságra fordítja a Kormány. Ez így történik Németországban, Franciaországban és más tagállamokban. 2013-tól azonban a jelenlegi ZBR-nél sokkal hatékonyabb, kedvezményes hiteleket is adó rendszert kéne kialakítani, illetve a karbonforintokat összekapcsolni EU-s támogatásokkal és kereskedelmi banki forrásokkal."

A THT is üdvözli a jó hírt, egyben nyomatékosítja, hogy az eddigi ismeretek szerint nincs szó újabb pályázatokról, csak a már befogadottak kifizetésének lehetőségéről.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások