Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A jövő évtől új szabályok mentén működik az uniós emisszió-kereskedelem

2012. november 27.

Új mérföldkőhöz érkezett az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszere. A 2013. január 1-jétől kezdődő harmadik kereskedési időszak új szabályok mentén alakítja át 2020-ig Európa kibocsátás-csökkentési politikáját. A változás érinti majd a hazai energiahatékony épületfelújításokra fordítható összegek nagyságát is.

Az Európai Unió a Klíma- Energia jogszabálycsomag részeként, 2009-ben fogadta el az üvegházhatást okozó gázok Közösségen belüli kereskedelmi rendszerének létrehozásáról szóló irányelv módosítását. A módosítás célja az ipari szektorok kibocsátását szabályzó EU emisszió-kereskedelmi rendszer (EU Emmission Trading System, EU ETS) harmonizált továbbfejlesztése, biztonságos kiterjesztése az új kibocsátó szektorok és üvegházhatású gázok irányába.

A harmadik kereskedési időszakra vonatkozó teljes uniós joganyag átültetése folyamatban van. Ennek része a törvényjavaslat, amely az alapvető uniós szabályokat ülteti át az emisszió-kereskedelmi rendszer zökkenőmentes működtetéséhez. Az Unió célja, hogy a korábbi két kereskedési időszaktól eltérően a kibocsátási egységek kiosztása egységes szabályok alapján, az Európai Bizottság kezelésében lévő egységszámláról történjen. Lényeges változás a korábbi időszakokhoz képest, hogy a kibocsátási egységek összmennyisége évente csökken, szem előtt tartva az üvegházhatású gáz kibocsátási mérséklésének uniós célját.

A törvényjavaslat részét képezi a nem ipari szektorok (közlekedés, építőipar, mezőgazdaság, hulladékgazdálkodás) kibocsátását szabályzó Erőfeszítés-Megosztási Rendszerrel (Effort Sharing Decision, ESD) összefüggő tagállami kötelezettségvállalás is. Magyarország célja az, hogy úgy mérsékelje a vonatkozó ágazatok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét, hogy az 2020-ig csak legfeljebb 10 százalékkal emelkedjen a 2005-ben kibocsátott összes mennyiséghez képest.
Energiainfo/THT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások