Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lehet-e határozott idejű szerződése a közös képviselőnek? Kell-e közgyűlési határozat a könyvelési mód (egyszeres-kettős) megváltoztatásához?

2013. június 14.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Tavaly választottak meg egy 200+ lakásos társasházban közös képviselőnek, határidő nem volt megállapítva. A számvizsgáló bizottság a megbízási szerződésben határozott időt rögzített. Fenyegetésükre, hogy nem kapok fizetést, aláírtam, de nemrég keresetet adtam be bíróságra, hogy semmisítsék meg ezt a pontot.

A megbízási szerződés lejárta előtt közgyűlést hívtam össze. Nem jutottunk el a jelenlévők megszámlálásáig sem, így az eredménytelen volt. Ezen a közgyűlésen döntöttünk volna arról, maradjon-e a kettős könyvvitel - mivel pár éve állítólag azért tért át kettősre a ház, mert pályázaton nyert pénzzel 50m Ft fölé emelkedett pénzforgalma -, vagy térjünk át/vissza egyszeresre. Könyvelőm szerint nem helyes a pályázati pénz általi gyarapodást eredménynek könyvelni.

Most közgyűlést hívtak össze új közös képviselő választással, mivel az én megbízatásom lejárt (közgyűlés nem mentett fel).

Kérdéseim:
1.: Ha a leendő közgyűlést az összehívás szabálytalansága miatt egy (vagy több) határozatával megsemmisíti a bíróság, akkor melyik közös képviselőnek jár díj? Nekem és/vagy az újnak? Milyen összeg és meddig (az enyém, a régi, vagy az övé, az új)? (A most általuk meghirdetett meghívóban nincs napirenden az én felmentésem, csak az új közös képviselő választása és díjazása)

2.: Kell-e közgyűlési határozat a könyvelési mód (egyszeres-kettős) váltáshoz, illetve indokolt-e visszatérni az egyszereshez?

3.: Mikor hívhatok össze én közgyűlést? Ha a bíróság döntött a most SzB által meghirdetett közgyűlés érvénytelenségéről, vagy előtte is?

Válasz:
1. Az Ön megválasztása - feltehetően - jogszerű volt, azonban a megbízási szerződésben foglaltak valóban nem felelnek meg a jogszabályoknak: a közös képviselőt nem lehet határozott idejű szerződéssel alkalmazni, mivel a közgyűlés jogosult megválasztani és felmenteni is. Addig, amíg Önt nem menti fel a közgyűlés, addig Önnek jár a közös képviselői díj.

2. A könyvelési mód változtatása nem igényel közgyűlési határozatot, mivel a társasházakra a számviteli törvény egyszeres könyvelést ír elő, így a „visszatéréssel" is törvényes nyilvántartást vezetnének.

3. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mivel nem ismert előttem, hogy a közgyűlés milyen határozatot hozott, megválasztotta-e az új közös képviselőt anélkül, hogy Önt felmentette volna?
Ha a közgyűlésen új képviselőt választottak, és erről jegyzőkönyv is készült, valamint annak alapján a bank átírta a pénzkezelési jogot az új közös képviselőre, akkor már nem tud összehívni érvényes közgyűlést, tehát meg kell várnia a bírósági döntést.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások