Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A tulajdonosok milyen adatait tartalmazhatja az elszámoló közgyűlésre kiküldött meghívó

2013. április 9.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A kötelezően előírt adatkezelési és adatvédelmi szabályzatot elsősorban a társasházak kamerázottságához köthetően hozta elő most a társasházi törvény. Felvetődik azonban, hogy mi minősül olyan személyes adatnak, ami nem hozható nyilvánosságra?
Kérdéseim:
  
1. Korábban az elszámoló közgyűlésre kiküldött anyag név szerint, lakáscímenként tartalmazta a tulajdonosi egyenleget. Szabályozni kell-e most ezt is, vagy egyszerűen nem küldhető ki? Az SzB-nek eddig ez az adat név szerint hozzáférhető volt. Ezentúl ezt sem lehet? 

2.: A tulajdonosok egymás közötti vitájába eddig nem szóltunk bele, egyszerűen megadtuk a kifogásolt tulajdonos mobilszámát, esetleg az email címét a panaszolónak, így ők közvetlenül egymás között megoldották a problémájukat. Az adatvédelmi tv. értelmében megtehető ez továbbra is, vagy a közös képviselő feladata a közvetítés?
 
3.: A társasházi tv. korábban nem rendelte egyhangú szavazáshoz a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról meghozott döntést. Már a tulajdonosok 4/5-ét is nehéz lett volna egyhangú szavazásra bírni, de 100%-ot ott ahol kb. 20%-ban üzletek is tulajdonosok, még nehezebb lesz. Tudható-e, hogy mi volt a jogalkotó célja, és várható-e ezzel kapcsolatban törvényi változtatás?

Válasz
1. A tulajdonosok adatai nem titkosak, ha csak azokat az adatokat tartalmazza, amelyek az ingatlan-nyilvántartásban is megtekinthetők. Tehát ezeket az adatokat nyugodtan megmutathatja az SZB-nek is.

2. Nem olvastam ilyen jogszabály módosítást! Nincs közvetítési kötelezettsége a közös képviselőnek a tulajdonosok közötti vitában.

3. A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások pontos fogalmát a társasházi törvény 56. §-a tartalmazza:

  3. Rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások: az állagvédelmet meghaladó, a fenntartás (az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás) körébe nem tartozó olyan munkálattal összefüggő kiadások, amelyek az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő épület, épületrész bővítésével, átalakításával vagy közös tulajdonba kerülő új épület, épületrész, illetőleg épületberendezés létesítésével járnak.

A felsorolás szerint tehát olyan beruházások tartoznak ebbe a körbe, amelyeknek magas költség vonzata van, így csak akkor lehet eredményes, ha azzal mindenki (100%) egyetért. Ilyen lehet például új lift kiépítése, garázsok építése stb.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások