Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Nem jutott be a kéményseprő a lakásba - Kit terhel az emiatt keletkező plusz költség?

2013. május 24.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A kéményseprő vállalat kétszer járt a társasházban, és nem jutott be minden lakásba. Most engem - mint közös képviselőt - szólítottak fel arra, hogy rendeljem meg újra a kéményseprési vizsgálatot ezekre a lakásokra, mert különben élnek értesítési kötelezettségükkel a bírságolási jogkörrel rendelkező elsőfokú tűzvédelmi hatóság felé.

A renitens tulajdonosok helyett kötelezhetnek-e engem erre a többletköltséget jelentő lépésre, hiszen én továbbra sem tudom biztosítani a magántulajdonba történő bejutásukat.

Adjam meg a tulajdonostársak elérhetőségei (vagy miként járjak el a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. felé?

Válasz
A munkálatok megrendelését akkor célszerű teljesíteni, ha az ellenőrzés meghiúsulása miatt életveszélyesnek nyilvánította a kéményseprő vállalat a kéményeket. Természetesen a tulajdonosok felé is kell egy felszólító levelet írni, amelyben tájékoztatni kell őket arról, hogy a miattuk szükségessé váló ismételt helyszíni ellenőrzés díját rájuk fogják terhelni, és azt kötelesek lesznek a társasház részére megfizetni.

Ha az újabb ellenőrzés is meghiúsul, akkor a tulajdonostársakat el fogja a marasztalni a Katasztrófavédelmi hatóság, bírságot szabhat ki velük szemben, és megtilthatja a kémények használatát. Ebben az ügyben a közös képviselő már nem tud intézkedni, hiszen nincs joga az adott lakások felnyitására.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások