Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Mikor tartsunk részközgyűlést?

2013. augusztus 7.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Hogyan zajlik a részközgyűlések lebonyolítása, és mit jelent, hogy a részközgyűléseket azonos tartalommal kell megtartani? A részközgyűlések önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkeznek. Ha az egyik részközgyűlés dönt felújításról (pl. homlokzat), akkor ugyanannak az egységnek a felújításáról kell dönteni a többi egységnek vagy? Vagy azt jelenti, hogy felújításról vagy felújítási alap képzéséről szól a meghívó általánosságban?

Válasz
Az adott társasház Szervezeti- és Működési Szabályzatának kell tartalmaznia azokat a témaköröket, amelyekben un. részközgyűlésen, majd egységes összesítéssel dönteni kell. Ilyen lehet pl. kerítés felújítása, közös kertszakasz gondozása, közös tetőszerkezet felújítása vagy az épület közös hőszigetelése.

Ugyancsak az SZMSZ-nek kell tartalmaznia viszont, hogy melyek azok a területek, amelyekben az egyes épületrészek önállóan dönthetnek pl. közös költség mértéke, előtakarékoskodás stb.

A homlokzat felújításánál már láttam olyan épületet, amelynél nem egységesen és egyszerre végezték el a hőszigetelést, azonban ez nem általános és igazából nem is célszerű, így érdemes az ezzel kapcsolatos elképzeléseket egyeztetni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások