Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Ősszel a Parlament elé kerül a magáncsődről szóló törvény

2013. augusztus 16.

Ősszel a kormány beterjeszti az Országgyűlésnek a családi csődvédelemről, más néven a magáncsődről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek nyomán 2014 januárjától működhet ez az intézmény. Pálffy István, a KDNP frakcióvezető-helyettese jelezte, az intézményt összhangba kell hozni a kormányzatnak a devizahitelesek megmentése érdekében hozott intézkedéseivel, a végtörlesztéssel, az árfolyamgáttal és az eszközkezelő működtetésével.

A magáncsődöt oly módon kell bevezetni, hogy az a devizahitelek tervezett kivezetése, forintosítása esetén alkalmazható legyen. Vagyis az egyik lépéssel meg kell várni a másikat - fejtette ki a frakciószóvivő.

A tervezet szerint a fizetésképtelen családokat pénzügyi biztos segíti majd egy pénzügyi terv mentén. Együttműködés, illetve fegyelmezett törlesztés esetén a tartozás jelentős részét engedhetnék el - ismertette Pálffy István, hozzátéve: ez különösen annak a több mint százezer családnak fontos, amely kényszerintézkedés előtt áll, vagyis "el akarják vinni a tetőt a fejük fölül".

A jogszabálytervezet szavai szerint 90 százalékban kész, csupán néhány kérdés vár megtárgyalása. Például az, hogy miként választható szét az önkéntesség és a "kötelezőség".

A pénzügyi biztosok remélhetőleg felveszik majd a kapcsolatot a közös képviselőkel, hogy a közös költség elmaradások ütemezésével kapcsolatban egyeztessenek velük, s elkerüljék a lakóközösség további megkárosítását.

MTI/THT
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások