Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Jövőre is kiírja társasházi pályázatát az OTP Bank

2013. augusztus 30.

A költségcsökkentő beruházásokban gondolkodó lakóközösségeket sikeres vállalkozásokhoz hasonlította az OTP Bank üzletágvezetője, aki az augusztus 27-i díjátadón azt is elmondta, a Bank jövőre is kiírja társasházi pályázatát. Az idei díjazottak között összesen 8,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást osztottak szét. 2014-ben is legalább ennyit terveznek nyereményként kifizetni.

"Mi hiszünk azokban, akik hisznek önmagukban. Az OTP Business üzletágának mottója ezúttal a társasházakra is érvényes" - mondta az OTP Bank Nyrt. székházának Endrődi-termében rendezett ünnepélyes díjátadón Csonka Tibor ügyvezető igazgató. A szakember szerint a mostani pályázatok is bizonyították, hogy a társasházak felismerték: érdemes nagyobb távlatokban gondolkodni. A kis karbantartások, felújítások helyett olyan ötleteket kell kidolgozni, amellyel jóval hatékonyabbá, takarékosabbá tehetik működésüket. A keletkező hasznot minden lakó a saját pénztárcáján fogja érezni.

Az idei volt az ötödik alkalom, hogy az OTP Bank kiírta társasházaknak szóló pályázatát. Míg az első évben 500-an pályáztak, idén már több mint ezer lakóközösség fogott össze és mozdult meg saját céljai elérése érdekében. Az OTP-nél bankszámlaszerződéssel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek három kategóriában nevezhettek: Környezetvédelem, Életminőség-javítás és Közösségépítés. A mostani megmérettetésre 1 025 pályamunka érkezett, közülük kilencet jutalmaztak, 400 ezer, 700 ezer illetve 1 millió 300 ezer forintos vissza nem térítendő támogatással. A Bank további 1 millió forinttal járult hozzá egy különdíjban részesített társasház terveinek megvalósításához.

Akár a korábbi években, most is a környezetvédelmi kategória bizonyult a legnépszerűbbnek. A pályázó társasházak 42 százaléka valamilyen „zöld" beruházáshoz kérte az OTP Bank segítségét. Az energiatakarékos világítás vagy a huzatfokozók kiépítése mellett idén új, innovatív megoldások is jelentkeztek. A budapesti Hadrianus utcai panelház például a tetőre szerelt napelemekkel fogja működtetni a szellőző ventilátorokat. Ezek eddig az áramfogyasztás kétharmadát adták, mondta a díjátadó után a Házfórumnak Sebestyén Balázs, a pályázat egyik kidolgozója.

A zsűri a különdíját egy dunaújvárosi társasháznak ítélték oda, amely a korábbi orosz laktanya területén található. A lakóközösség a szükségből kovácsol erényt: mivel az esővíz elvezetése nem megoldott, a háztetőn összegyűjtik a csapadékot, tárolóba vezetik, majd a környező zöldterület öntözésére használják - foglalta össze a lényeget Dékány István közös képviselő.

Egy felmérés szerint a magyarországi társasházak mintegy 12 százaléka rendkívül elhanyagolt állapotban van, vagy komoly műszaki problémával küzd. Az Életminőség-javítás kategória győztese, a debreceni belváros szívében álló, több mint száz éves szecessziós társasház szintén közéjük tartozik. A közösség most 1,3 millió forintot nyert az omladozó, erősen balesetveszélyes függőfolyosók felújítására. Már elkezdődtek a munkálatok, mindenki nagyon boldog, hogy végre felszámolhatják ezt az áldatlan állapotot - újságolta nekünk Budaházyné Sági Emma közös képviselő.

A Közösségépítés kategória győztese a pestlőrinci Gloriett-lakótelep 1 008-as lakóháza lett, nem véletlenül. A magát csak „sok-sok fával és sok jó szomszéddal" rendelkező lakóhelyként bemutató közösség a belső udvaron található játszóteret szeretné felújítani, illetve kerti sütőhelyet építenek a nyereményből. Mindent maguk fognak saját kezűleg elvégezni, csak a szükséges alapanyagokat vásárolják meg.

A Társasházi Pályázatot 2014-ben is kiírja az OTP Bank, legalább akkora támogatási összeggel, mint az idei, amely egyben az eddigi legmagasabb volt.

"Azt várjuk, hogy minél több kreatív ötlet érkezzen. Ha egy társasházban elkezdenek gondolkodni a pályázat beadásán, az már azt jelenti, hogy ott megfogalmazódott egy szándék arra, hogy jobbá tegyék a lakókörnyezetet" - nyilatkozta Csonka Tibor. Akik most nem nyertek, azoknak sem kell feladniuk elképzeléseiket. Lehetőségük van arra, hogy államilag támogatott lakás-takarékpénztári megtakarításokból, valamint az OTP által folyósított - ugyancsak államilag támogatott - hitelből váltsák valóra álmaikat.

"Ha a lakóközösségek olyan beruházásba fognak, amellyel jelentős részben tudják költségeiket csökkenteni, a hitel törlesztése is könnyebbé válik. Ha így gondolkodnak, úgy tesznek, akár a sikeresen működő vállalkozások az üzleti világban" - vont párhuzamot az ügyvezető igazgató.

Képes beszámoló a www.hazforum.hu oldalon.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások