Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Későbbre tenné a szakma az elektronikus építési napló bevezetését

2013. október 2.

Növekvő aggodalommal várják szakmai szervezetek az elektronikus építési napló október 1-jei kötelező bevezetését, a kivitelezést végzők túlnyomó többsége ugyanis erre sem technikailag, sem szakmailag nincs felkészülve.

Felkészületlenül érheti az elektronikus építési napló októberi bevezetése a kivitelezőket, a Belügyminisztérium égisze alatt készülő tananyagok egyelőre nem hozzáférhetők - állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett piaci szereplők. Az e-építési naplóról a lánctartozás felszámolását célzó kormányrendelet rendelkezik, azt az építésiengedély-köteles kivitelezéseken dolgozó vállalkozásoknak október 1-jétől kötelező elektronikus formában vezetni az építkezés helyszínén. A kötelezettséget a generálkivitelező átvállalhatja ugyan alvállalkozóitól, ez azonban nem életszerű megoldás, ugyanis minden vállalkozásnak az az érdeke, hogy maga vezesse a dokumentációt - mondta a Napi Gazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Koji szerint e kötelezettségre a vállalkozások két okból sem tudtak időben felkészülni, az ágazat alacsony jövedelmezősége egyrészt sok cégnek nem teszi lehetővé az e-naplóhoz szükséges technikai eszközök beszerzését saját forrásokból, másrészt a gyakorlati végrehajtáshoz szükséges írásos anyagok sem állnak még rendelkezésre. Koji szerint a szakma várja, hogy az ismeretek összefoglalásában szerepet vállaló, a jogszabályt beterjesztő Belügyminisztérium elérhetővé tegye ezeket.

A határidő rövidsége miatt legalább a jövő év elejéig feltétlenül el kéne halasztani a bevezetést, de a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) 2014 nyara lenne a reális határidő, ráadásul a szövetség a lépcsőzetes bevezetést szorgalmazná, hogy a tapasztalatokkal korrigálhassák az elvárásokat. A technikai eszközök beszerzését pedig vissza nem térítendő támogatásokkal kellene segíteni - hangsúlyozta Koji. A határidő halasztását, illetve a fokozatos bevezetést az összes érintett szakmai szervezet indokoltnak tartja - mondta a lapnak Ay János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) koordinációs és marketingigazgatója, aki szerint a kkv-k zöme azzal sincs tisztában, hogy heteken belül ilyen kötelezettséggel kell számolnia, egyelőre az ígért televíziós reklámspotok sem készültek el. Írásos segédanyagok nélkül hiába tartanak képzéseket a szakmai szervezetek, a forráshiány pedig a szükséges eszközök beszerzését akadályozza - tette hozzá Ay. Legkorábbi reális határidőnek az MKIK is a januárt tartja.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások