Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Nem kell ablakot cserélni az energetikai tanúsítványhoz

2013. szeptember 9.

Különös trükkel próbálkoznak azok a szélhámosok, akik eladásra szánt házak és lakások tulajdonosaihoz csengetnek be. A csalók energetikai tanúsítvány elkészítésére akarják rávenni az embereket.

Azt mondják nekik, hogy ha ablakokat nem is cserélnek, ők úgymond „szemet hunynak" efölött és 35 ezer forintért nyílászárócsere nélkül is kiállítják az épület energetikai tanúsítványát.

A csalók módszere az, hogy megígérik: a korszerűsítés nélkül is kiállítják a tanúsítványt, ami 35 ezer forintba kerül. Ez túlzás, ugyanis a hivatalos tanúsítóknál általában mindez 10 és 20 ezer forint körüli összegbe kerül. A Fogyasztóvédelmi felügyelőség igazgatója szerint mindez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatra utal, ami bűncselekmény.

- Abban az esetben, ha valaki eladásra kínálja az ingatlanját, ezek a csalók minden bizonnyal megkeresik az illetőt és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsítanak azzal, hogy kötelezőnek tüntetik fel a nyílászárók cseréjét, pedig ez nem így van - mondta Barcsa Lajos, a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója.

Az energetikai tanúsítvány egy hét alatt készül el és tíz évig érvényes. Az új építésű házakhoz már kötelező. Ha valaki eladja a lakását, házát, akkor is meg kell csináltatnia, de akkor is szükséges, ha egy évnél hosszabb időre adjuk bérbe az ingatlanunkat. A csalók ebben az esetben is az emberek tájékozatlanságát használják ki.

delhir.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások