Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Tárolók elosztása

2013. október 6.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
19 lakásos szövetkezetként működő házban lakom, a lakások öröklakások.
A tárolók felosztásánál kaotikus állapotok uralkodnak.
A közös képviselő egy 1996-os közgyűlés által jóváhagyott alaprajzra hivatkozva kívánja a felosztást végrehajtani.
Azonos területű lakások esetén egymástól teljesen eltérő méretű tárolókat kíván létesíteni. Az én esetemben az 52 nm-es lakásomra 0,91 nm-es tárolót kíván kijelölni.
Saját magának az 52 nm lakásához 1,70 nm területet jelölt ki. További példák: 50 nm lakás:1,70 nm, 52 nm lakás 2,00 nm terület.
Milyen jogszabályi előírás vonatkozik a hivatalos felosztással kapcsolatban, illetve az erre vonatkozó jogszabályokat hol találjuk meg?

Válasz
A társasházi törvény 23. § (1)-(2) bekezdése szerint a közös tulajdon használata mindenkit a tulajdoni hányada alapján illeti meg. Ha a tárolók ennek alapján nem oszthatók szét, akkor akinek több terület jut, az többlethasználati jogot kap. A többet használók részére pedig többlet használati díjat lehet megállapítani, amelyet kötelesek havonta a közösség részére megfizetni.

Sajnos olyan jogszabály nincs, amelyik a tárolók felosztásának szabályait rendezné, ezt a tulajdonosoknak kell egymás között elosztani.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások