Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lehet-e haszonélvező a számvizsgáló bizottság tagja?

2013. október 15.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A panelház részleges hőszigetelése, fűtési költségmegosztók felszerelése befejeződőben. A közös képviselő furcsán „ügyködött" a közgyűlésen, még a műszaki tartalmat sem volt hajlandó ismertetni, nyilvánvaló tévedése volt, hogy a számításoknál majdnem kétszer nagyobb épületet vettek alapul. A közös képviselő a munka közbeni problémákra csak eleinte válaszolt, nem tartotta meg fogadó óráját sem. Az SZB egyik ellenőrzését nélkülem (harmadik tag) tartották.
Engem azért választott a ház, hogy ne csak rábólintók legyenek! Mostanában a képviselő feleségét lehetett látni, de semmi választ nem kaptam. A gyermekem a tulajdonos, a képviselő azt mondta, hogy haszonélvező nem lehet SZB tag. A közgyűlés nem mentett fel, nem lett harmadik SZB tagnak más megválasztva. A törvény szerint az SZB 3 fős. Az önkormányzat a történtekben nem tud tenni semmit, gondolom a jegyzőhöz kell fordulnom.

Válasz:
Sajnos hiába fog a jegyzőhöz fordulni, mivel a tulajdonosok helyett az önkormányzat nem hozhat semmilyen döntést. A társasházi törvény valóban úgy rendelkezik, hogy SZB tag csak tulajdonos lehet, így az Ön megválasztása nem volt jogszerű. Viszont mivel a közgyűlés még nem mentette fel, így nem jogos az sem, hogy kihagyják az SZB munkájából.
Mindenképpen a legközelebbi közgyűlésen napirendre kell venni az SZB tag felmentését és új tag megválasztását, Ön pedig „kívülről" segítheti az SZB munkáját a jövőben is.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások