Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Pert nyertem a társasház ellen, mikor kapom vissza a perköltséget?

2013. november 17.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A közös képviselő 2011. évi elszámolását elfogadó, valamint egy tulajdonosi érdeket sértő közgyűlési határozat érvénytelenítését kértem a bíróságtól. Mindkét pert megnyertem, és a perköltség 15 napon belüli megfizetésére kötelezték a társasházat, valamint a közös képviselő 2011. évi elszámolása (illetve annak közgyűlési elfogadása) érvénytelenítésre került. Az ítéletek kihirdetése június 6.-án és 28.-án történt.

Mikor kell a társasháznak megfizetnie a részemről megelőlegezett perköltséget abban az esetekben, ha

- az első ítélethirdetésen nem jelent meg a közös képviselő

- a második ítélet kihirdetésekor jelen volt ő is és az ügyvédje (nem a társasházé) is, sőt a közös képviselő elismerte, hogy az elszámolás nem felelt meg a társasházi törvény rendelkezéseinek.

Válasz
Az ítéletek kihirdetése még nem elegendő a joghatás eléréséhez, szükséges annak jogerőre emelkedése: ha a társasház nem fellebbez, akkor az ítélet kézhezvételét követő 16. napon emelkedik a döntés jogerőre. Ezt követően van 15 napos határidő a megfizetésre, és ha ezt nem teljesíti, akkor fel kell szólítani írásban, határidő megjelöléssel. Ha ennek ellenére nem teljesít, akkor a bíróságon kérni kell az ítélet végrehajtását, majd a végrehajtó által megjelölt előleget meg kell fizetni, és utána intézkedik (pl. a társasház számlájáról az összeget leemeli a felmerült költségekkel együtt).

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások