background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

380 ezer lakás újulhat meg a Panel III. programban (2013-12-11)
 
A 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter 2013. december 10-én.
 

A Panel I-II. programok eredményeit is figyelembe véve így a teljes 700 ezres magyarországi panel épületállomány energiahatékonysági felújítása biztosítható lesz 2020-ig. A Panel III. végrehajtása több mint 1 millió állampolgár lakás- és életkörülményeinek javulását eredményezheti.

A fejlesztési tárca - a 320 ezer hazai panellakás felújítását befejező Panel II. program sikeres lezárásával (ehhez nemrégiben rendeltek 4,2 milliárd forintot) egyidejűleg - 2013 novemberében kezdte meg a Panel III. program előkészítését az érintett szakmai és érdekképviseleti szervezetek bevonásával. Németh Lászlóné elmondta, hogy a 380 ezer további panellakás komplex felújítását ösztönző program első üteme 2014 februárjában indul, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia, kormány általi elfogadását követően.

A korszerűsítés a szén-dioxid kvótabevételekből finanszírozott Zöld Finanszírozási Rendszer (ZFR) keretében valósul meg. A tervek szerint 2014 második felétől a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) energetikai célú pályázati forrásainak igénybe vételére is lehetőség nyílik. A Panel III. program azon túl, hogy a hazai építőipar számára várhatóan 500 milliárd forintot meghaladó megrendelés állományt hozhat, 2020-ig hazánk teljes panel épületállományának energiahatékonysági felújítását megvalósíthatja.

A panel lakóközösségeknek szóló pályázat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a komplex felújítások lehetőleg megújuló energia felhasználásával történjenek. A programra a bürokrácia csökkenésével, a korábbinál egyszerűbben pályázhatnak majd a lakóközösségek, de az eddigi kedvező tapasztalatok alapján a kivitelezői minősítő rendszer megmarad.

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint reális cél a legalább 40 százalékos energia-megtakarítási szint elérése, így 2020-ig közel 13 PJ energia-mérséklés valósulhat meg a program segítségével.

A hagyományos építésű házak felújításához szintén a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia elfogadása után dolgozható majd ki program - mondta Horváth Attila.

 

 

(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva