Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Letétbe kell-e helyezni a társasház számviteli beszámolóját?

2013. december 11.

A THT a jogi segítségnyújtás mellett, pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők, lakóközösségek munkáját, melynek keretében Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol olvasóink kérdéseire.

Kérdés
Tudtommal, a társasháznak, mint „egyéb szervezetnek" beszámoló készítési kötelezettsége van (mérleg, eredmény-levezetés).

Kell-e letétbe helyezni, vagy sem valamilyen iratot (pl.: cégbíróság), hiszen egy társasház nem cég? Elég, ha az éves könyvelés részét képezi? Mit mutat a gyakorlat (ha van példa ellenőrzésre)? Mekkora fontossággal kezeli a társasházakban a beszámoló meglétét, vagy annak (formai) megfelelősségét az adóhatóság?

Válasz 
A társasházaknak, mint egyéb szervezeteknek nincs a számviteli beszámolóval kapcsolatban letétbe helyezési kötelezettsége. Megjegyzem, hogy más „egyéb szervezeteknek" pl. alapítványoknak van (az alapítványok az Országos Bírósági Hivatalhoz küldik a beszámolójukat).

A társasházak esetében az érdekeltek - a társasház tulajdonosai - a közgyűlésen közvetlenül kapnak tájékoztatást a társasház számviteli beszámolójáról. Ezért elég a számviteli beszámolót a társasház iratai között 10 évig megőrizni.

Más a helyzet a lakásszövetkezetekkel. Azokat a cégbíróság nyilvántartja, és mint ilyen, kettős könyvvitelre kötelezett szövetkezetek, kötelesek a beszámolójukat IMR honlapján közzétenni. (2000. évi C. tv. 153. §)

A beadás módjáról teljes körű tájékoztatás található az IRM honlapján, a következő címen:
http://www.e-beszamolo.irm.hu/utmutato-lepesrol-lepesre.aspx

Az adóhatóság csak azokat a szervezeteket ellenőrizheti, amelyek adószámmal rendelkeznek.

Pl. azért van adószámuk, mert bért fizetnek, vagy gazdasági tevékenységet - pl. ingatlan bérbeadást - végeznek.

Ha egy szervezetnek van adószáma, akkor egy adóellenőrzéskor az első lépés a számviteli fegyelem ellenőrzése, hiszen ha nincs, vagy rossz a könyvelés, akkor az adóbevallásokat sem lehet addig ellenőrizni, amíg a könyvelési bizonylatok nincsenek rendben.

Az adózás rendjéről szóló törvény határozza meg a bírságolási szabályokat.

A számviteli törvény megsértéséért 200.000 - 500.000 Ft bírság szabható ki.

..............................................................................................

A THT novemberi számában indult Csizmadia Szabolcs rovata, melynek "Számviteli feladatok I." című nyitó írásában többek között a társasházi könyvezetés során betartandó jogszabályokról, a számviteli törvény szerinti beszámolóról, mérlegről, éves elszámolásról, vagy a pénzkezelési szabályzatról, bizonylati rendről ír.

A cikkben leírt szabályzatokat - a mks826 kód megadásával -szabadon szerkeszthető formában elérhetővé tette olvasóink számára, az alábbi oldalon: www.eszir.hu

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások