Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Három pert nyertek, mégsem tudták leváltani az IB-t - Jöhet a törvényességi felügyeletet ellátó jegyző

2014. március 4.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunk alapító okirata 1965-ben íródott. SZMSZ-ünk nincs. Az alapító okirat közös képviselő választását írja elő, maximum 3 éves időtartamra, bármikor visszahívhatóan.

Jelenleg a közel 4 éve alakult intézőbizottság vezeti a házat, amelyet 4 évvel ezelőtt azért választott a közgyűlés, hogy előkészítse a közös képviselő választást. Azóta többször hosszabbították a mandátumát.

Szinte mindegyik ilyen közgyűlést megtámadtuk a bíróságon (nemcsak az IB választás miatt), három nyert perünk van.

A jogerősen, bíróság által érvénytelenített közgyűlési határozatokat az IB elnök a következő közgyűléseken egyetlen napirendi pont alatt ismét „érvénybe helyezteti".
Jogos-e mindez?

Hogyan tudunk megszabadulni a jogszerűtlenül működő IB-től, és szakszerű irányítás alá vonni nagy albetét számú társasházunkat?

VÁLASZ:
Sajnos az ilyen helyzetek megoldása nem könnyű. Jó hír viszont, hogy a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 27/A. §-a szerint - amely 2014. február 1-jén lépett hatályba - a jegyzők gyakorolják a törvényességi felügyeletet a társasházak felett. Érdemes összegyűjteni az önök társasházában elkövetett anomáliákat, és bejelentést tenni a helyi jegyzőnél, ahol kérhetik, hogy tűzzenek ki olyan közgyűlést, amelynek napirendjén az IB felmentése, és új közös képviselő választása is szerepel. Addig pedig keressenek megfelelő referenciával rendelkező és leellenőrzött közös képviselőt, hogy több alkalmas személyt tudjanak javasolni a közgyűlés részére.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások