Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Az ereszcsatorna miatt beáztunk, de a szomszédban is bontani kellett - Ki viseli a költségeket?

2014. május 19.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Házunkban a közös tulajdonban levő csatornacső meghibásodásából eredően történt egy kisebb beázás az egyik lakásban. A meghibásodás két lakást elválasztó födémben futó szakaszban történt, így ahhoz, hogy a sérült szakaszt ki lehessen cserélni, mind a két lakás fürdőszobájában bontást kellett végezni. A két lakásban történő teljes bontási és helyreállítási költség a társasházat terheli-e (visszafalazás, vakolás, burkolat helyreállítása...)?

Válasz
A közös tulajdon fenntartása, működtetése a tulajdonosközösség kötelezettsége.

A társasházi törvény 1. § (2) bekezdés szerint: „Az épület tartószerkezetei, azok részei, az épület biztonságát (állékonyságát), a tulajdonostársak közös célját szolgáló épületrész, épületberendezés és vagyontárgy akkor is közös tulajdonba tartozik, ha az a külön tulajdonban álló lakáson vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségen belül van."

Ebből következik, hogy a javíttatás és a kár beállta előtti helyzetnek megfelelő helyreállítás költsége a közösséget terheli.

FONTOS azonban:

1.: A társasház biztosításának erre ki kell(ene) terjednie, tehát a biztosítónak be kell jelenteni, és vélelmezhetően meg is fogja téríteni a számlával igazolt költségeket.

2.: A lakáson belüli helyreállítás csak a káreseményt megelőző állapotra vonatkozhat (pl.: csak ugyanolyan minőségű és árfekvésű csempe pótlása igényelhető).

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások