background image
Keresés a THT híreiben  
BELÉPÉS
Belépési név
Jelszó
Elfelejtett jelszó
Hírlevél feliratkozás
Főoldal Gyakran Ismételt Kérdések Magunkról Kapcsolat Energiadíj Regisztráció Hírlevél ajánlása Konferenciák Letölthető anyagok Kérdést teszek fel THT előfizetés TTOE tájékoztató

   

   

   

   

   

   

Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Felvettük a lakáskassza megtakarítást, de nem látjuk a bevételi oldalon - Mi ennek az oka? (2014-06-01)
 
A társasházi Háztartás az olvasói kérdések rovat mellett pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját, melynek keretében Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol a címben megfogalmazott kérdésre.
 
Kérdés
A társasházunk lakáskassza megtakarítása 2012. évben felvételre került, azonban az év végi elszámolásban az összeg (2013. május 28.) nem került a bevételek között feltüntetésre, sem a felvétel időpontja.

A közös képviselő szerint nem kell feltüntetni, mivel az az összeg (2.156.581Ft) a bevétel részét képezte.

Helyesen járt-e el a közös képviselő? Tényleg nem kell bevételezni?

Válasz
A lakáskassza egyfajta megtakarítási bankszámla. A pénz az üzemi bankszámla és a megtakarítási számla között mozog. Amikor a megtakarítást havonta átutalják, akkor az a bankszámlák között pénzmozgás. Ez azt jelenti, hogy a naplófőkönyvben az üzemi bankszámlán kiadás, és a megtakarítási számlán bevétel lesz minden hónapban.

Amikor egy összegben felveszik a megtakarítást, akkor az szintén a bankszámlák között mozgás. Ez azt jelenti, hogy a naplófőkönyvben az üzemi bankszámlán bevétel, és a megtakarítási számlán kiadás.

Tehát ez csak technikai pénzmozgás a két bankszámla között. Ami az egyik számlán bevétel, az a másik számlán kiadás. A háznak ebből „új pénze" nem lesz, csak a saját pénzét mozgatja.

A közös képviselő válasza úgy helyes, hogy a megtakarítási pénzfelvételt, mint új pénzeszköz végleges bevételét nem lehet kimutatni. Hiszen az a pénz korábban is a társasházé volt, csak egy megtakarítási bankszámlán kamatozott. A ház vagyona ettől nem növekedett meg. Viszont ez a pénz most már felújításra elkölthető (korábban lekötött pénz volt). Tehát a pénzügyi tervben mint elkölthető pénzt kell tervezni. De nem bevételből származó pénzeszköz, hanem lekötésből felszabaduló pénzeszköz lesz.

Ha nagyon pontosak akarnak lenni, akkor ki lehet mutatni a bankszámlák közötti pénzmozgást is, de akkor egy bevétel egy kiadással áll szemben. Csak a bevételt vagy csak a kiadást nem lehet beállítani, mert akkor felborul a mérleg.

Valódi bevétel a kapott kamat, és a kapott állami támogatás volt.

Dátum: 2020-07-02

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Magunkról Kapcsolat (c) Társasházi Háztartás 2009. All rights reserved. tht@tht.hu