Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Felvettük a lakáskassza megtakarítást, de nem látjuk a bevételi oldalon - Mi ennek az oka?

2014. június 1.

A társasházi Háztartás az olvasói kérdések rovat mellett pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját, melynek keretében Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol a címben megfogalmazott kérdésre.

Kérdés
A társasházunk lakáskassza megtakarítása 2012. évben felvételre került, azonban az év végi elszámolásban az összeg (2013. május 28.) nem került a bevételek között feltüntetésre, sem a felvétel időpontja.

A közös képviselő szerint nem kell feltüntetni, mivel az az összeg (2.156.581Ft) a bevétel részét képezte.

Helyesen járt-e el a közös képviselő? Tényleg nem kell bevételezni?

Válasz
A lakáskassza egyfajta megtakarítási bankszámla. A pénz az üzemi bankszámla és a megtakarítási számla között mozog. Amikor a megtakarítást havonta átutalják, akkor az a bankszámlák között pénzmozgás. Ez azt jelenti, hogy a naplófőkönyvben az üzemi bankszámlán kiadás, és a megtakarítási számlán bevétel lesz minden hónapban.

Amikor egy összegben felveszik a megtakarítást, akkor az szintén a bankszámlák között mozgás. Ez azt jelenti, hogy a naplófőkönyvben az üzemi bankszámlán bevétel, és a megtakarítási számlán kiadás.

Tehát ez csak technikai pénzmozgás a két bankszámla között. Ami az egyik számlán bevétel, az a másik számlán kiadás. A háznak ebből „új pénze" nem lesz, csak a saját pénzét mozgatja.

A közös képviselő válasza úgy helyes, hogy a megtakarítási pénzfelvételt, mint új pénzeszköz végleges bevételét nem lehet kimutatni. Hiszen az a pénz korábban is a társasházé volt, csak egy megtakarítási bankszámlán kamatozott. A ház vagyona ettől nem növekedett meg. Viszont ez a pénz most már felújításra elkölthető (korábban lekötött pénz volt). Tehát a pénzügyi tervben mint elkölthető pénzt kell tervezni. De nem bevételből származó pénzeszköz, hanem lekötésből felszabaduló pénzeszköz lesz.

Ha nagyon pontosak akarnak lenni, akkor ki lehet mutatni a bankszámlák közötti pénzmozgást is, de akkor egy bevétel egy kiadással áll szemben. Csak a bevételt vagy csak a kiadást nem lehet beállítani, mert akkor felborul a mérleg.

Valódi bevétel a kapott kamat, és a kapott állami támogatás volt.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások