Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A könyvelőnek is adott rendelkezési jogot a közös képviselőnk a társasház bankszámlája felett. Szabályosan tette?

2014. november 2.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunkban 2014. jan.1-vel közös képviselő váltás történt. Az új képviselővel havi 700 Ft/albetét képviseleti díjban állapodtunk meg. (Szóban közölte, hogy ez 400 Ft képviseleti díjat és 300 Ft könyvelési díjat tartalmaz.)

A féléves könyvelés ellenőrzése során az alábbiakat állapítottam meg:

- Képviselői tiszteletdíjként kifizetésre került 400 Ft/hó/albetét a közös képviselőnek.

- Külön tételként könyvelési díjként 300 Ft/hó/albetét egy könyvelőnek.

- A közös képviselő a társasházunk számlája felett rendelkezési jogot adott a könyvelőnek. (Itt szeretném megjegyezni, hogy a megválasztott közös képviselő munka mellett, önálló tevékenységként látja el a képviseleti feladatát, teljes megelégedésünkre.)

Kérdéseim:

1. Szabályos a kifizetésnél a képviseleti díj megbontása, mivel a társasház a képviselővel van megbízásos szerződésben?

2. Kell a könyvelővel szerződést kötni a társasháznak, vagy ez a közös képviselő elszámolási ügye? (A társasház a közös képviselővel áll szerződésben, és neki fizeti a havi 700 Ft/hó/albetét képviseleti díjat.)

3. Szabályos, hogy a közös képviselő a könyvelőnek is adott rendelkezési jogot a társasházi bankszámlánk felett? Véleményem szerint ehhez közgyűlési határozatot kellett volna hozni.

Válasz
1. A megoldás nem minősíthető a legjobbnak, mivel ha a társasház a közös képviselővel 700 Ft/albetétre kötött szerződést a közös képviseleti díjra, akkor a számlán is ekkora összegnek kellene szerepelnie.

2. Nincs akadálya azonban annak, hogy a társasház külön kössön szerződést a könyvelővel, és így az ő általa kiállított számla is befogadható lesz. Természetesen azzal együtt a közös képviselővel kötött szerződést is módosítani kell 400 Ft/albetétre.

3. A rendelkezési jogot nem adhatta volna tovább, mivel arról kizárólag a közgyűlés dönthet, és a bankszámla feletti rendelkezési jog kizárólag a közös képviseletet illeti meg, esetleg kettős aláírás esetén a számvizsgáló bizottság tagjával közösen.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások