Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Egy lakás, válás után külön tulajdon - Kitől mennyi közös költséget lehet behajtani?

2015. január 9.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunk egyik adósa bemutatott egy bírósági határozatot, miszerint az elvált feleségével közös lakásukat a bíróság külön tulajdonná nyilvánította.
Ő most 46%-ban, volt felesége 54%-ban önálló tulajdonos lett. Mindez 2012. július óta áll fenn, de csak most mutatta az okmányt.

Felszólíthatom-e jogosan a volt feleséget, hogy a rá eső 54%-ot az azóta felgyűlt tartozásból fizesse be 15 napon belül, illetve 2015. május 25-ig egyenlő részletekben.

Válasz
A bírósági döntés azt jelenti, hogy a jövőben nem tekinthető közös tulajdonnak az adott lakás, vagyis a férj és feleség nem felelnek egyetemlegesen annak fenntartásáért.

A bírósági döntés értelmében minden egyes költséget külön-külön kell beszedni a tulajdonosoktól.
A „volt" feleséget a tulajdoni hányad 54%-os részarányának megfelelően kötelezni kell a 2012. július 1. óta fennálló tartozás megfizetésére. (A „volt férjtől" pedig a 46% követelhető.)

Fontos, hogy legyen részletes elszámolás az érinett ingatlanra a közgyűlési hatátrozatokban (2012. és 2013. évekre), amit szét lehet bontani! (Ennek az elszámolásnak szerepelnie kell a 2012. évi és a 2013. évi közgyűlési meghívó mellékletében {gazdálkodási elszámolás}).

A hátralék behajtása érdekében tehát a közös képviseletnek külön-külön kell a felszólításokat és a rájuk - férj, feleség külön-külön - eső összegeket kötelezettségként előírni és behajtani.

A közös képviselő jogosult - sőt köteles! - a „volt feleséget" is felszólítani a befizetési kötelezettségek teljesítésére.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások