Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lehet-e határozott időre közös képviselőt választani?

2015. április 16.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára ingyenes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Sajnos az 1995-ben kelt alapító okiratunkban a közös képviselet megbízásának 3 évenkénti megújítása van rögzítve. Újabb nincs, mivel a módosítottat a bíróságnál megtámadták a garázsosok és sajnos nyertek, így maradt a régi.

Most pár tulajdonos aláírást gyűjtött (kb. 10%), hogy ne legyen megújítva a közös képviselet szerződése. (Új közös képviselőre nincs javaslat.)

Már volt képviselő váltás 4 alkalommal, de visszatértünk a régihez a könyvelés precizitása miatt. A jelenlegi megbízási szerződés határozatlan időre szól.

2015. 03. 03-án dr. Bék Ágnes jogászasszony rádiónyilatkozatából az derült ki, hogy a közös képviselet megbízatása nem lehet határozott idejű a törvény alapján.

Hol található ez a törvényben?

A 2014. évi beszámoló közgyűlésen lehet ezen problémával foglalkozni?

Válasz
A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 28. § (1) bekezdés szerint:

A közgyűlés kizárólagos hatáskörében határoz:

a) az alapító okirat módosításáról, a társasháztulajdon megszüntetéséről;
b) a közös tulajdonban álló épületrészek használatáról, hasznosításáról, fenntartásáról és a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásáról;
c) a közösséget terhelő kötelezettségek vállalásáról;
d) a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének és tagjainak, valamint a számvizsgáló bizottságnak a megválasztásáról, felmentéséről és díjazásáról;

A d) pont szerint tehát a közgyűlés jogosult dönteni a közös képviselő megválasztásról és a felmentésről is, így kizárt, hogy határozott időtartamra válasszanak meg valakit.

Ugyanezen § (3) bekezdése pedig így rendelkezik:

(3) A közgyűlés a közös képviselőt, az intéző-, illetőleg a számvizsgáló bizottságot bármikor felmentheti. A felmentett közös képviselő - intézőbizottság esetén annak elnöke - a közgyűlés határozata alapján, az abban meghatározott feladatok végzésével és változatlan díjazás ellenében köteles az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legfeljebb felmentésétől számított kilencvenedik nap leteltéig ügyvivőként ellátni a közösség ügyeinek intézését.

A törvény arról is rendelkezik, hogy az alapító okirat rendelkezései hatályon kívül kerültek a törvény hatályba lépésével egyidejűleg, ha annak rendelkezései ellentétesek a törvényben rögzített szabályokkal.

Ha a közös képviselő megbízása jelenleg határozatlan idejű, akkor nincs akadálya annak, hogy közgyűlésen döntsenek a felmentéséről, amennyiben az szerepel a napirendi pontok között.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások