Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hogyan szerezhetjük vissza a közös tulajdonból jogtalanul leválasztott területet?

2015. április 29.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára ingyenes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunkban a vízmellékmérők beszerelésekor kiderült, hogy a tetőtéri lakás tulajdonosa a közös tulajdonban maradó padlástérből kb. 15 m2-t lefalazva a saját tulajdonához csatolt.
Érdeklődöm, hogy az Alapító Okirat szerinti közös tulajdont hogyan tudjuk visszaszerezni, tekintettel arra is, hogy e padlástér elzárása miatt a közös tulajdonban maradó tetőzetet nem lehet körbejárni?

Válasz
Tudni kellene, hogy kb. mikor történt az elfalazás, de feltételezem, hogy egy évnél régebben. Ebben az esetben a közgyűlés napirendjére kell venni, és határozatba kell foglalni, hogy a közösség felhatalmazza a közös képviselőt a birtokháborítási per megindítására.

A keresetlevélben kérni kell az eredeti állapot helyreállítását, és az okozott kár megtérítését (elzárta a közös területet, nem lehetett a kéményellenőrzést és tetőzet felügyeletét ellátni stb.)
A keresetlevélhez csatolni kell a társasház alapító okiratát, és lehetőség szerint tervrajzot is, amelyen fel kell tüntetni, hogy hol, és mekkora területet csatolt a saját tulajdonához az illető.

Azt is lehet kérni, hogy a bíróság állapítson meg a jogtalan használat idejére használati díj fizetési kötelezettséget.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások