Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lemondtak a Számvizsgáló Bizottság tagjai - Kelle-e átadás-átvételi jegyzőkönyvet készíteni?

2015. június 1.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára ingyenes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
1. A két SZB tag lemondásával kell-e átadás-átvételi jkv-nek készülnie?

2. Tulajdonostárs kérdést tett fel az SZB elnökének: a tulajdonosok befizetései rendben megtörténtek-e? Válasza erre: ez nem tartozik az SZB hatáskörébe.

Válasz
1.) A számvizsgáló bizottság működésére vonatkozóan nincsenek részletszabályok a törvényben, vagyis maguk alakítják ki a munkamódszereiket. Ennek alapján a lemondás esetében nem szükséges átadás-átvételi jegyzőkönyvnek készülnie, mivel általában elkülönített irattárral nem rendelkeznek. A számvizsgáló bizottság feladata a gazdálkodás ellenőrzése, amelyet a közös képviselő által rendelkezésre bocsátott iratok alapján végeznek.

2.) A számvizsgáló bizottságnak általában tudomása van arról, hogy a befizetések hogyan alakulnak a társasházban, azonban a hátralékok behajtása, a felszólítások és az eljárások megindítása kizárólag a közös képviselő feladata. A számvizsgáló legfeljebb tájékoztatást tud adni a kialakult helyzetről, de a tényleges intézkedési kötelezettség a közös képviseletet terheli.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások