Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Szemet vetettek a közös tulajdonban lévő felújított tárolóra - Mit tehet annak használója?

2015. október 19.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Egy most kezelésbe vett társasházban a kamrák használatáról az alapító okiratban rendelkeztek. Kb. 20 éve azonban teljesen más a használati megosztás.

Az egyik lakás új tulajdonosa viszont ragaszkodik az alapító okiratban rögzített kamra használatához, mivel az sokkal jobb műszaki állapotú.

Mit lehet ilyenkor tenni? Lehet-e az SZMSZ-ben rögzíteni a kamrák használati jogát? Illetve mit lehet kezdeni azzal, ha valaki ragaszkodik az eredeti kamrájához, amit viszont egy másik tulajdonos tartott rendben, újította fel, költött a karbantartására?

Válasz
Amennyiben az alapító okiratban a külön tulajdoni felsorolásoknál meg van jelölve, hogy melyik számú tároló melyik lakáshoz tartozik, akkor attól eltérni nem lehet! Ebben az esetben azt újraszabályozni csak az alapító okirat módosításával lehet, amelyhez az összes tulajdonos 100%-os egyetértése szükséges.

Ha az alapító okiratban a közös tulajdon között vannak felsorolva a tárolók, akkor van arra lehetőség, hogy a tárolók használatát újraszabályozzák, és közgyűlési határozattal, vagy akár az SZMSZ módosításával átalakítsák, és a tulajdonosok igénye szerinti használatot alakítsanak ki.

Az első esetben a jogtalanul használt kamrát át kell adni az alapító okirat szerinti tulajdonosnak, és azért a felújításokat elvégző kártalanítást sem kérhet. (Feltehetően korábban szóbeli megegyezés lehetett a két tulajdonos között a használat megváltoztatására vonatkozóan, így annak érvényt szerezni nem lehet!)

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások