Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kinek a kötelessége akadálymentesíteni a házat?

2015. november 6.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Mozgássérültek vagyunk, elektromos, illetve mechanikus székeket használunk. Rajtunk kívül még 3 család van hasonló helyzetben a házunkban.

Kinek a kötelessége akadálymentesíteni a házat?

A bejárati kapuhoz sem lehet bejutni, mert egy lépcsőfok választ el a bejárattól. Ahhoz hogy a liftet meg tudjam közelíteni, 6 lépcsőfokon kellene feljutnom. Tudomásom szerint ez a terület osztatlan közös tulajdon.

Mi úgy gondoljuk, hogy ezt közös költségből kellene finanszírozni, és nem a saját pénzünkön kell az épületet akadálymentesíteni. Ha jól tudjuk, akkor ez a Ptk.-ba is ütközik, mivel sértik a személyi szabadságunkat, és gátolják a lelki egészségünket is. Nem csak idősekről van szó, hanem gyerekekről is.

Válasz
A közös tulajdonon történő beruházáshoz a közgyűlés határozata szükséges. Arról nincs - ismeretem szerint -jogszabályi kötelezettség, hogy társasházban a közösségnek kellene finanszíroznia az akadálymentesítést. Feltételezem, hogy a lehetőségekről részletesen tudja Önöket tájékoztatni a helyi illetékes szociálpolitikai osztály, és akár támogatást is nyújthat az akadálymentesítés megvalósításához.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások