Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lehet-e online banki aláíró, aki nem tulajdonos a társasházban?

2015. december 18.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
1. Egy társasházban az egyik tulajdonos férjét választották meg online banki aláírónak a folyószámla felett. Ő ír alá a közös képviselő mellett másodikként a rendszeres banki utalásoknál. Az illető nem tulajdonos. Lehetséges-e ez törvény szerint?

2. Lehetséges-e az, hogy a lemondott közös képviselő azon a közgyűlésen, amelyen lemondott, részt vesz az őt követő meghívott közös képviselők meghallgatásában és az új képviselő megválasztásában, ő írja a jegyzőkönyvet, mivel megszavaztatja magát a tulajdonosokkal?

3. Meghatalmazással rendelkező bérlőt - ugyancsak ezen a közgyűlésen - lehet-e megválasztani a jegyzőkönyv hitelesítőjének?

Válasz
1. A törvény a banki aláíró személyéről nem tartalmaz rendelkezést, tehát teljes egészében a tulajdonosi közösség döntése a mérvadó. Ha a tulajdonosoknak megfelel, hogy olyan személy tekint bele a gazdálkodásba, aki nem tulajdonos, akkor azt a banknál nem fogják vizsgálni, és befogadják a rendszerbe.

2. A lemondott közös képviselő - ha a tulajdonosok megválasztják a jegyzőkönyvvezetői tisztségre - elláthatja ezt a feladatot, ezzel nem sérül a társasház érdeke.

3. A jegyzőkönyv hitelesítését kizárólag csak tulajdonos végezheti, erről a társasházi törvény egyértelműen rendelkezik, vagyis bérlő vagy haszonélvező, illetve meghatalmazott ezt a tisztséget nem láthatja el.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások