Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Társasházi pincében szobáztatna a leleményes tulajdonos - Megteheti-e?

2017. május 10.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület tagjainak számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Egyik házban található külön tulajdonban levő „pince" megnevezésű helyiségben a lakó szobákat, konyhát alakított ki. A társasház közössége fél, hogy a pincében nagy forgalmú szálláshely kerül kialakításra, melyhez nem szeretnénk hozzájárulni. Kérdéseinkre konkrét választ nem kapunk, hogy mik a szándékaik.

Tudomásunk szerint a pince nem minősül lakásnak, azaz nem lehet benne lakni, szobákat kialakítani.

A pince felújításához nem tudjuk, hogy a szükséges engedélyeket bekérték-e, felülvizsgáltatták-e az elektromos hálózatot, hogy bírja-e a nagy terhelést.

Több fürdőszobát kialakítottak, mosógépeket helyeztek el a helyiségben, falat bontottak ki.

Az SzMSz-t most módosítjuk, hogy szálláshelyként nem használható egy albetét sem.

Kérdésem: milyen lehetőségei vannak a háznak, hogy megakadályozzák azt, hogy a pincében „pince" minősítésben lévő külön tulajdont szálláshelyként használhassák?

Válasz
Amennyiben az alapító okiratban „nem lakás" célú, hanem raktár vagy üzlethelyiségként van feltüntetve az adott helyiség, akkor a tulajdonosnak a funkció-váltáshoz hozzájárulást kell kérnie a helyi építési hatóságtól.

Így javaslom, hogy először ott érdeklődjenek, hogy eleget tett-e ennek a kötelezettségének. Ha nem, akkor kérjék a hatóság segítséget a helyzet tisztázásához és a biztonságos használati mód kialakításához.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások