Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Az SZMSZ-nek ellentmondó közgyűlési határozat született - Érvényes, ha nem támadják meg?

2017. június 19.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület tagjainak számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasház rendelkezik SzMSz-szel, melynek 8.2 pontja szerint: „A közös költség megfizetése a lakás- és garázstulajdonosok az elfogadott éves költségvetésben meghatározott összeget különtulajdoni lakás-, illetve garázsilletőségük m2-számával arányosan kötelesek megfizetni, havi egyenlő részletekben."

Az egyik közgyűlésen 1564/10000 arányú Igen szavazattal fogadták el, hogy a nem lakáscélú ingatlanok után csak a közös költség 30%-át kell fizetni.

Az én olvasatomban a közös költség fizetését az SzMSz-ben kell szabályozni (50% feletti tulajdonhányad), vagyis ez a közgyűlési határozat nem törvényes, vagyis nem szükséges megtámadni. Ha igaz, akkor viszont a tulajdonostársaknak elmaradásuk van.

Ezt az elmaradást utólag lehet követelni?

Ha igaz, akkor a módosított összeget azonnali hatállyal lehet követelni?

Válasz:
Attól, hogy Ön érvénytelennek tekint egy közgyűlési határozatot, az még nem válik azzá. A közgyűlési határozat érvénytelenségét kizárólag bírósági ítélet állapíthatja meg! Vagyis: ha nem támadták meg a közgyűlési határozatot, amely 30%-ra csökkentette a garázsok után fizetendő közös költség mértékét akkor azt érvényesnek kell tekinteni.

Természetesen a közgyűlési határozat ellentmond a hatályos SZMSZ-nek, de akkor lenne egyértelmű a helyzet, ha a hozott közgyűlési határozatot beépítenék az SZMSZ-be, és azt a tulajdonosok 50% + 1 fő arányban el is fogadnák.

Javaslom, hogy hangolják össze a két döntést, de addig többlet befizetésre nem lehet kötelezni a garázstulajdonosokat, mert a közgyűlési határozat számukra kedvező döntést hozott, és nem támadta meg senki.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások