Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Adásvétel esetén az eladótól vagy a vevőtől követelhető az elmaradt közös költség?

2017. július 1.

A közösköltség-hátralék nullás igazolásához kötné a Kúria a társasházi ingatlanok adásvételének földhivatali bejegyzését, miután a bírói joggyakorlatban sincs egység az emiatt tömegesen induló perekben.

Még a Kúria munkacsoportja - melynek tagja volt dr. Bék Ágnes, a Társashátak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke - sem jutott egységes álláspontra azzal kapcsolatban, hogy a társasházak az adásvételi szerződés létrejötte után kitől - az eladótól vagy a vevőtől - követelhetik a közösköltség-elmaradás megfizetését.
Bár sokan lepapírozzák, hogy közösköltség-hátraléktól mentesen veszik meg a lakást, utóbb a társasház számára ez nem elég, ugyanis az eladó és a vevő egymással szerződik ilyen esetben, nem a társasházzal.

Mivel az NGM nem tervezi a társasházi törvény módosítását, a többféleképpen értelmezett helyzet ellenszere az egyértelmű előírás lenne, mely szerint az ingatlan-nyilvántartási (azaz földhivatali) bejegyzés jogszabályi feltételéül szabnák a hátralékmentesség igazolását, ezért a Földművelésügyi Minisztérium egyik rendeletének módosítása lehet a megoldás.

A joggyakorlat-elemző csoport tagjai ezért feljogosították a csoport vezetőjét, Harter Máriát, a Kúria tanácselnökét, hogy tegyen lépéseket mindezek kezdeményezésére.

A darázsfészeknek számító társasházi jogviták rendezésének egyszerűsítésére, a bírók és a törvényességi felügyelettel nemrég megbízott jegyzők munkájának segítésére a Kúria állandó munkacsoport létrehozását tervezi, melynek munkájában dr. Bék Ágnes szintén részt vesz majd.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások