Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Egy bérlő meg tudja akadályozni a tulajdonosok akaratát?

2018. október 1.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Közgyűlési határozatot hozott a társasház, hogy a társasházi vízfogyasztást a jövőben rádió-távleolvasó rendszerrel követjük nyomon, a lakásonként mért fogyasztást a felszerelést végző cég közvetlenül a vízműveknek jelentené.

Minden vízfelhasználó a közös költségből kapott új vízórát(!), amely rádió-jeladóval felszerelt, és ilyennel ellátta a társasház a főmérőt is.

Az egyik lakás bérlője, amikor kértük tőle az „Adatkezelési nyilatkozatot" - amely arról szól, hogy a rendszer a vízművek általi átvétele után az Ő fogyasztása is a zárt rendszeren keresztül kerül a vízművekhez -, megtagadta annak aláírását, továbbra is Ő akarja diktálni a fogyasztását.

A vízművek csak akkor veszi át a rendszert, ha minden felhasználó aláírja az „Adatkezelési nyilatkozatot", és a mérők leolvasása egy időben történik. Így kidobott pénz volt a több millió forintos beruházás!

Egy bérlő meg tudja akadályozni a tulajdonosok akaratát?
A lakás tulajdonosa nem írja alá az adatkezelési nyilatkozatot, mert a mérő a lakás bérlőjének nevén van.
Mit tudunk tenni?

Válasz
Miután a társasház a tulajdonossal áll jogviszonyban, így javaslom, hogy keressék meg a tulajdonost, és tőle kérjék a hozzájárulást.

Ez ugyanis az ő érdekét is szolgálja, hogy a bérlője által elhasznált vizet a későbbek során se lehessen vele szemben érvényesíteni. Erről meg kell győzni a tulajdonost, hogy saját érdekei ellen tesz, ha az aláírást megtagadja.

A tulajdonos hozzájárulását a vízműveknek el kell fogadnia.

A tulajdonos viszont a bérleti jog fenntartását kötheti ahhoz is, hogy: amennyiben - a vízművek szerint szükséges a bérlő aláírása is, mivel az óra a nevén szerepel - nem fogadja el az új rendszer bevezetését, akkor felmondja a bérletet vele szemben.

A társasház pedig jelezheti a tulajdonos felé, hogy amennyiben miattuk meghiúsul a fejlesztés, akkor a társasház a felmerült kárt velük szemben fogja érvényesíteni.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások