Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Már fizethető az iskolakezdési támogatás! - Mennyi adót fizetünk utána

2011. július 30.

A családok támogatásáról szóló törvény szerint az iskolakezdési támogatást a tanuló 20 éves koráig adhatja. További feltétele a szülők jogosultsága családi pótlékra, valamint a munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozattal, mely szerint a feltételeknek megfelelnek.

Az iskolakezdési támogatás a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülők számára utalvány formájában, vagy számla megtérítésével. Változatlanul adható a tanév első napját megelőző és követő 60 napon belül.
Nyilatkoztatni kell azonban a juttatás előtt az alkalmazottakat, hogy jogosultak erre a juttatási formára. Így a dolgozó átvállalja a felelősséget, hogy gyermeke a közoktatásban tanul, vagy, hogy ők, mint szülők, jogosultak a családi pótlékra. Mert a gyermek lehet még középiskolás, de bizonyos körülmények fennállásakor a szülők nem lehetnek jogosultak családi pótlékra. Ez a juttatás az Európai Unión belül tanuló gyermek szüleit is megilleti, ha megfelelnek a feltételeknek. A nyilatkoztatás elmulasztása esetén a felelősség minden esetben a munkáltatóra hárul.
Az iskolakezdési támogatás, mint béren kívüli juttatás, egy adható juttatás, és nem kötelezően adandó, erről a munkáltató dönt. A juttatás feltétele az érvényes munkavállalói-munkáltatói jogviszony is, ami akár a gyed ideje alatt is fennáll. Azoknál a cégeknél, ahol cafeteria rendszer működik, ott szabályzat rendelkezik a jogosultságokról, ide értve a gyes és gyed esetét is. A szabályzatban a jogosultságokat a cég határozza meg, erről a törvény nem rendelkezik.
Az iskolakezdési támogatás értékhatára a minimálbérhez kötött, a kedvezményes adózással adható összeg a mindenkori minimálbér 30%-a tanulónként, vagyis idén ez 23 400 forint. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 46 800 forinttal is támogathatják.
Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a munkáltató az adót a kifizetett juttatás után fizeti meg, ami ebben az évben annak 119 százaléka után 16% személyi jövedelemadó. Azaz egy gyermek után megtérített 23 400 forintra 4 455 Ft adót kell megfizetni, így a vállalkozásnak egy gyermeknek adott maximális juttatás 27 855 forintjába kerül.

Dr. Tőke Lászlóné
Benedek és Társai
Könyvelő és Adótanácsadó Iroda
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások