Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Más sem hiányzott! – Újabb paneltűz a folyosói lomok miatt

2012. május 12.

Az utóbbi időben egyre több társasházban végzett ellenőrzést a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és súlyos százezrekre büntette azokat, akik nem alkalmazkodtak az előírásokhoz.
Ezt sokan nehezményezték, de a tegnapi paneltűz sajnálatos módon igazolta a következetes szigor szükségességét

Egy 62 éves férfi okozhatta az esti paneltüzet Káposztásmegyeren. A rendőrök szerint eldobott egy égő cigarettacsikket a lépcsőházban. A férfi egyébként nem ott lakik csak az unokáira vigyázott. 11 embert, köztük a férfi unokáit is kórházba szállították. A tűzoltók az ablakon keresztül létrával hozták le őket a 7. emeletről.

Azért kellett az ablakokon mentették a lakókat, mert a lépcsőházba nem tudtak kimenni a lakásaikból a hetedik emeleten keletkezett tűz miatt. Autógumik, papírhulladékok és fából készült szekrények égtek ott.
A férfi a csikket a lakása előtti papírkosárba dobta. Az ott lévő papírok gyulladtak be és terjedtek tovább. Az oltást nehezítette a folyosó elejére szerelt vasrács, amit a tűzoltóknak először le kellett vágni.
A rendőrség gondatlanságból elkövetett közveszély okozás vétsége miatt folytat büntető eljárást a gyanúsítottal szemben, aki akár 5 év börtönt is kaphat.

A hetedik és nyolcadik emeleti lakásokba nem lehetett visszaköltözni, mert kikapcsolták az áramot. A katasztrófavédők szerint, bár a folyosók lezárása rácsokkal nem szabályellenes, ilyen esetekben késleltetik a tűzoltók beavatkozását, hangzott el a közszolgálati televízió híradójában, ami elgondolkodtató az eddig a témában elhangzottak ismeretében.

A THT a 2012 június 7-én a Lurdy Házban megrendezésre kerülő konferenciájára felkérte a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, hogy egy előadás keretében ismertesse a közös képviselőket arról, hogy valójában mit kell megkövetelniük a társasházakban, s mit kell tartalmaznia tűzvédelmi szabályzatuknak.

A konferencia részletes programja a THT májusi számában és következő hírlevelünkben lesz olvasható.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások