Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Birtokháborítás erkélyépítéssel

2012. május 27.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Egyik közvetlen szomszédunk faszerkezetű, nagyméretű erkélyt szerelt fel hátsó udvari szobájához, és 2 szárnyú erkélyajtót épített be az ablaka helyett. Márciusban érkeztünk haza, akkor láttuk meg, mi történt. Az építési hatóságnál bemutattak egy határozatot, ami még nem volt jogerős, ennek ellenére az erkély már félig kész. A közös falfelületre - amely főfal - 25 átfúrással került felszerelésre, statikailag gyengítve az épület szerkezetét.
Az erkély közvetlenül a főfali ablakunk mellett épült, azt 90 cm-re közelíti meg. Onnan karnyújtásnyira elérhető az alakunk, belátni a szobába, megakadályoz minket abban, hogy mi a későbbiekben más szerkezetű erkélyt építhessünk.
Az erkély megépítése megváltoztatná az alapító okiratban szereplő tulajdoni hányadot is. Kérem tájékoztatását, hogy 2/3-os, 4/5-ös vagy 100-os többség hozzájárulása kell-e, vagy elég a közvetlen szomszédok 2/3-os többsége?

Válasz
Elsősorban az építési hatóság eljárásában való részvétel a fontos, vagyis a használatba vételi engedélyt kell megtámadni azzal, hogy az építkezés az Önök lakhatását zavarja. Ezen kívül, ha a közös tulajdonban lévő főfalhoz hozzányúltak, és nem kérték ki a közösség hozzájárulását, akkor birtokháborítás miatt kérhetik az eredeti állapot helyreállítását. A birtokvédelmet a helyi jegyzőtől lehet kérni.

A közös tulajdonban lévő fal megbontása és hozzáépítés csak akkor lehetséges, ha ahhoz a közvetlenül érintett tulajdonosok 2/3-a hozzájárult, és a közgyűlés napirendjére kitűzték a témát. A közvetlen szomszédok hozzájárulásán kívül az érvényes közgyűlésen jelen lévők többségének egyetértése szükséges a külső falhoz történő hozzáépítéshez, viszont ha az adott lakás alapterülete is megváltozik, akkor alapító okiratot is módosítani kell, amelyhez viszont már 100 %-os tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások