Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Közös képviselő váltás esetén a réginek vagy az újnak kell elkészítenie az éves beszámolót?

2014. július 4.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Közös képviselő váltást követően az új közös képviselő álláspontja az adott év beszámoló-készítéssel kapcsolatosan a következő: „A jogszabály alapján a 2013. évi beszámolót az új közös képviselőnek kell benyújtani. A Tv nem ad lehetőséget, hogy egy évet megtörjünk, és egy részét egyik, másik részét a másik közös képviselet nyújtsa be."

Valóban van erre külön jogszabály? Tudomásom szerint a társasházi törvény ilyen rendelkezést nem tartalmaz.

Válasz
Valóban nincs így meghatározva a társasházi törvényben, hogy váltás esetén kinek kell a beszámolót elkészíteni. Álláspontom szerint annak, aki a beszámoló közgyűlés időszakában ellátja a közös képviselői feladatokat. Ha év közben történt a közös képviselő csere, akkor a „leköszönő" közös képviselőnek a megbízása napjáig végzett munkájáról be kell számolnia, vagyis az átadás-átvétel során a nála lévő számlákról, könyvelési adatokról hivatalos jegyzőkönyvet kell készíteni. Meg kell határozni a folyamatban lévő ügyeket, a kifizetetlen számlákat fel kell sorolni stb.

Az átadás-átvétel után az új közös képviselő van abban a helyzetben, hogy az egész évre vonatkozóan el tudja készíteni a beszámolót. Ha az előkészítés során bármilyen hiány vagy hiba előkerül, akkor annak rendezéséhez az előd közös képviselőt meg kell keresni. Amennyiben nem működik együtt, akkor a szolgáltatóktól, banktól és tulajdonosoktól kell a szükséges iratokat beszerezni és az ezzel kapcsolatosan felmerülő költségekre pedig pert lehet indítani az előd közös képviselővel szemben.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások