Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lemondana a közös képviselő, de a tulajdonosok nem engedik - Meddig tarthat a kényszer-kezelés?

2016. május 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást

Kérdés
A kezelésünkben lévő kényszer-kezelt társasház esetében hogyan tudunk eljárni? A tulajdonosok nem engedik, hogy lemondjunk, a háznak egyedül a közüzemi számlák kifizetésére van még pénze, de karbantartási munkálatokra már nincs. Elmondható, hogy a tulajdonosok semmit sem akarnak a házzal kezdeni, de mindenért a képviselet a felelős... Pedig minden évben javasoljuk a közös költség emelést és vele együtt az elvégzendő felújítási - karbantartási munkákat stb. Mit kellene tennünk arra vonatkozóan, hogy törvényes keretek között a felelősséget a tulajdonosokra át tudjuk hárítani?

Válasz
A közös tulajdon fenntartása a tulajdonosi közösség feladata, s befizetéseiknek összhangban kell lennie a megoldandó feladatokkal.

Ha erre nincs hajlandóság, s az ebből adódó konfliktusok miatt önök nem kívánják a társasházat a továbbiakban kezelni, akkor közgyűlést kell összehívni, és a napirendjére fel kell venni a „Közös képviselő felmentése" című napirendi pontot. Ha a felmentés megtörténik, akkor még további 90 napig kötelesek ellátni a közös képviselő részére megállapított feladatok közül a legszükségesebbeket, ún. ügyvivői feladatkört kell ellátniuk.
Ilyen esetben a közgyűlést a közös képviselőnek kell összehívnia, és az új közös képviselő megválasztását követően 30 napon belül az iratokat át kell adni az új közös képviselőnek.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások