Barion Pixel

300 körüli kilakoltatás várható 2012-ben - Top-listás a közműtartozás

2012. március 7.
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara számításai szerint a tavalyinál mintegy 50 százalékkal több kilakoltatás várható az idén, de azok száma így is 300 alatt marad, nem kell többezres kilakoltatási hullámra számítani.

A kamara az MTI érdeklődésére csütörtökön - azzal kapcsolatban, hogy március 1-jével lejárt a minden év december 1-jén kezdődő kilakoltatási moratórium - azt közölte: tavaly 200 alatt maradt a kilakoltatások száma, de ez az idén a beérkezett ügyek számának növekedésével párhuzamosan növekedhet, így arra számítanak, hogy a teljes 2012-es évben a kilakoltatások száma várhatóan 250-300 alatt marad.

Hozzátették: a napokban megjelent sajtóinformációkkal ellentétben nem kell többezres, több százezres kilakoltatási hullámra számítani.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara közlése szerint a sajtóban megjelent százezres számok azokra az adósokra vonatkoznak, akiknek 90 napon túli devizahitel-tartozásuk van, ez azonban nem egyezik meg a kilakoltatásra várók számával, mert a kilakoltatás csak a legvégső állomása egy hosszú folyamatnak. Először ugyanis az adósok ellen végrehajtási eljárás indul, amely akár évekig is eltarthat, és közben több olyan megoldás van, amellyel az adós visszafordíthatja a kilakoltatási folyamatot.

Példaként említették, hogy az adós együttműködési hajlandósága esetén például részletfizetés, az ingatlan szabadpiaci vagy hagyományos értékesítése, esetleg önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevételére is van lehetőség, így elkerülhető a lefoglalt vagyontárgyak értékesítése, vagy legrosszabb esetben a kilakoltatás.

A végrehajtói kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbelépése után az MTI-vel azt közölte: 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverést tartottak, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

Akkori tájékoztatásuk szerint összesen 135 145 ügy érkezett hozzájuk, ami 14 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakában beérkezett ügyek számához (93 262) képest. A végrehajtási ügyek 80 százaléka továbbra is 100 ezer forint alatti közüzemidíj-tartozásból, parkolási bírságokból áll.

A téli kilakoltatási moratóriumot a bírósági végrehajtásról szóló, 1994. évi LIII. törvény 182/A paragrafusa szabályozza. A végrehajtó az említett időszakban lakóingatlan kiürítését nem hajthatja végre, azt március 1-je utánra kell halasztani, ha a kötelezett magánszemély. Abban az esetben viszont nincs helye halasztásnak, ha a lakást önkényesen foglalták el, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

A társasházakban felhalmozott közös költség tartozások jó része ilyenkor rendeződik, ami azt jelzi, hogy a közös képviselőknek érdemes határozottan fellépni a nem fizetőkkel szemben.

További híreink


Ajánlatok őszi ültetésre 2023. szeptember 29.
megyeriszabolcs.jpgKevés elcsépeltebb kertészeti közhely létezik, mint az, hogy az ősz az ültetési főszezon, azonban vitathatatlanul igaz, hogy szeptembertől kezdve számos növény telepíthető, sőt, ilyenkor ajánlott a telepítések zömét elvégezni! Hogy miért jó ez az időszak erre? Elsősorban mert ilyenkor a klíma kiválóan alkalmas, a nagy melegek már eltűnnek (legfeljebb rövid fellángolások tapasztalhatók, melyeket indián nyárként emlegetünk), a csapadék mennyisége nő, a fiatal növényeket veszélyeztető fagyok pedig még nagyon messze vannak. Minden adott tehát ahhoz, hogy sikerrel vágjunk bele a növénytelepítésbe, de mit válasszunk?

Hivatalos: 2024. október 1-jére tolta a kormányzat a társasházi tisztségviselők nyilvántartásának kötelezettségét, 2025. májusi 1-jei türelmi határidővel 2023. szeptember 28.
jog.jpgAz éjszaka megjelent Magyar Közlöny 2023. évi 136. számában megjelentek szerint a társasházi tisztségviselők nyilvántartásával 2024 októbere előtt nem lesz feladat, sőt, a közgyűlés által megválasztott közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a közösség ügyintézését ellátó tevékenységet 2025. május 1-ig - nyilvántartásba vételtől függetlenül - elláthatja, ha a tevékenység végzésére való jogosultságát, hitelt érdemlő módon igazolja. 

Változik ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény is 2023. szeptember 28.
fejfajas2.jpgAz éjjel megjelent Magyar Közlöny 2023. évi 136. száma felér egy kaland játék kockázat könyvvel: a webes hiperhivatkozásokat is kezelni tudó html szabvány feltalálását követően 32 évvel a jogalkotó PDF-ben adja a fel leckét azoknak, akik tisztán és egyértelműen szeretnék tudni azt, hogy mi és hogyan fog változni az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvényben.

Hogyan tiltható be az Airbnb-zés a társasházban? 2023. szeptember 27.
airbnb.jpgSajnos egyre több társasházban jelent gondot az életvitelszerűen ott élők számára, hogy egyes tulajdonostársak a saját lakásukat Airbnb szálláshelyként üzemeltetik. Az érintett társasházakban szeretnénk SzMSz-ben rögzítve megtiltani, hogy a tulajdonosok a lakásaikat szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatására használják. Ha ilyen tartalmú rendelkezést fogad el a közgyűlés és azt SzMSz-be rögzíti, azzal nem sérti a kisebbség jogos érdekeit? Mit kellene tartalmazni egy ilyen rendelkezésnek? Elegendő annyi írni, hogy a társasházban a szálláshely-szolgáltatási (Airbnb) tevékenység folytatása tilos?

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
THT podcast: Így készül belenyúlni a társasházi törvénybe a kormány 2023. szeptember 26.
podcast2.pngA THT podcast soron következő részében Dr. Bogdán Tibor, gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos márciusi előadását hallgathatják meg a készülő társasházi törvény részleteiről.

Online TÁRSASHÁZKEZELŐ tanfolyamhoz csatlakozhat október 25-ig! 2023. szeptember 26.
Penta_portre-057.jpgSzakképesítő vizsgára felkészítő Társasházkezelő képzés indult 2023.09.25-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

A társasházi törvény egy darázsfészek, politikailag nagyon kockázatos hozzányúlni, nem véletlen az időhúzás 2023. szeptember 25.
interjuzas.jpgNem ok nélkül halogatja a kormányzat a társasházakkal kapcsolatos törvényalkotást: a jelenlegi recesszióban gazdasági előnyöket aligha, politikai kockázatokat azonban bőven hozhat az, ha az elmúlt évek törvényalkotási folyamataihoz hasonló módon, a rózsadombi villákból akarjuk kitalálni azt, hogy hogyan és miként éljen a plebsz a miskolci panelekben. Dén Mátyás András írása.

Omladozó társasházak: a lakástulajdonosoknak kell fizetni, ha kár keletkezik 2023. szeptember 22.
erkely omladozoTalán kevesen gondolják végig, de egy elhanyagolt homlokzat esetében a lehulló vakolat által okozott sérülés kapcsán a társasházat, mögöttesen pedig az egyes tulajdonosokat is komoly és kézzelfogható felelősség terheli. Egy Budapest XII. kerületében lévő tárasasháznál ráadásul, egy első ránézésre megfelelő állapotú homlokzat egy darabja szakadt le és zuhant egy járókelőre. A sérültet súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba, a társasház előtti járdaszakaszt pedig a helyszínelés idejére, majd pedig a veszélyelhárító munkálatok teljes idejére le kellett zárni.

Egyre feszültebb a helyzet: közös képviselő nélkül maradt házak, pereskedések, nem összehívott közgyűlések 2023. szeptember 21.
kbk21.pngSzerkesztőségünkbe sorra érkeznek a kérdések a címben szereplő témákkal kapcsolatban, melyekből most hármat veszünk sorra. Ki hívja össze a közgyűlést, ha lejár a lemondott közös képviselő ügyvivői ideje is és még nincs új képviselő? Lemondott a közös képviselő, folyamatban van a per, ami miatta keletkezett. Hogyan tovább? Veszni látják a megtakarításukat az aggódó tulajdonosok. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésekre.

Statikai szakvélemény: a ház függőfolyosói 1-2 éven belül leszakadnak. Kié lesz a felelősség? 2023. szeptember 20.
felelosseg.jpgVan statikai szakvéleményünk arról, hogy a ház függőfolyosói 1-2 éven belül leszakadnak, van egy 70 milliós árajánlat, hogy ezt megcsinálják, viszont nem akar/nem tud a ház ennyi hitelt felvenni. Milyen megoldást kereshetünk még? Úgy érezzük a számvizsgálókkal, hogy minden lehetőséget körbejártunk már, de nem tudunk ennyi pénzt se beszedni a lakóktól, sem felvenni (20.000 Ft-tal több lenne a közös költség, van olyan lakás, ahol a mostaninak a duplája/triplája lenne). Kinek a felelőssége lesz, ha bekövetkezik a legrosszabb, leszakad a függőfolyosó, vagy ami ennél is aggasztóbb, hogy megsérül, vagy meghal valaki? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Megjelent a THT 2023. szeptemberi száma! 2023. szeptember 19.
THT_szaklap_2023-09_szept.jpgAz elmúlt huszonhárom évben egészen elképesztő módon és sebességgel változott a világ: gondoljunk csak bele, hogy szaklapunk indulásakor, 2000-ben még Windows 98-as számítógépeket használtunk, olyan mobiltelefonokkal telefonáltunk, mint az Alcatel One Touch 300, vagy a Nokia 3310-es, és ezek a telefonok is csak minden negyedik magyarnak voltak a zsebében, hiszen a mobilpenetráció még ekkor 25-26% volt az országban. 

Ez a program várja Önt a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo konferencián! 2023. szeptember 18.
kkn2021.jpg2023. október 19-én ismét a megszokott helyszínen a Lurdy Házban rendezzük immár a XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expot. Ezúttal is a szakma több területét érintő témákról, - „rázós esetek kezelése", műszaki, számviteli, pénzügyi, tűzvédelmi, digitális fejlesztési, biztosítási, és jogi - lehet előadásokat hallgatni és kapcsolatot építeni a kiállító cégekkel. Az elhangzott információkat felhasználva a mindennapokban gördülékenyebbé válik a munkavégzés.

Online INGATLANKÖZVETÍTŐ tanfolyam indul november 6-án! 2023. szeptember 12.
pentalogo.pngSzakképesítő vizsgára felkészítő Ingatlanközvetítő képzés indul 2023.11.06-án Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében. A 100% online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 69.870 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők ingatlanközvetítői, műszaki, jogi és értékbecslési témakörökben lesznek naprakészek.

Zöldterületek, homlokzatfelújítás, postaláda csere, panelprogram 2023: itt vannak az aktuális társasházi pályázati lehetőségek 2023. szeptember 15.
penz.jpgA THT összeszedte az aktuális, még benyújtható pályázatokat a budapesti, továbbá a fővároson kívüli társasházak és lakásszövetkezetek részére. 

THT podcast: Fintech megoldások az eHÁZban 2023. szeptember 14.
podcast2.pngPodcastünk soron következő epizódjában Dén Mátyás András, az eHÁZ projektvezetője beszél a szoftver idei újdonságairól. A podcast a 2023. június 8-ai konferencia hanganyagát dolgozza fel.

Hogyan vehető fel legálisan a közös képviselői díjazás? 2023. szeptember 13.
ado-adozas.jpgNyugdíjasként elvállaltam egy 20 lakásos társasház közös képviseletét. Szeretném törvényesen felvenni a tiszteletdíjamat. A NAV azt javasolta váltsak ki adószámot és adószámos magánszemélyként végezzem a tevékenységet. Van más törvényes lehetőség, hogy tiszteletdíjamat felvegyem? Izsó Krisztina, a THT számviteli szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Lakásunkból apartmant - szálláshely minősítés és bejelentés a jegyzőnek és a közös képviselőnek 2023. szeptember 11.
fizetes-par.jpgHáromrészes cikksorozatunk előző részében arról írtunk, hogy ha már jól körbejártuk a témát és meghoztuk a döntést, hogy a meglévő és kihasználatlan lakásunkban magánszállás-szolgáltatást fogunk indítani 2023-ban, azt hivatalosan hol kell elkezdeni és milyen sorrendben kell haladunk, mivel a lépések egymásra épülnek. Ebben a részben a hátralévő lépésekről fogunk bővebben írni.

Csaknem 60 éves hibát is helyrehozatna a Lánglovagok Egyesület 2023. szeptember 11.
Tuzoltasi_felvonulasi_terulet.jpgAz Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a szakmai szervezetek bevonásával az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, valamint a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek beválásvizsgálatát végzi. A Lánglovagok Egyesület 93 pontban küldött javaslatokat, észrevételeket. 

Újabb világrekord: 34,7 százalékos az energiainfláció Magyarországon 2023. szeptember 8.
Gazrozsa.jpg2023. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 16,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ez több mint a háromszorosa az uniós átlagnak, ami 5,3%. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7%-kal nőttek, ezen belül a ruházkodási cikkek 1,6%-kal kevesebbe kerültek. A háztartási energia 34,7 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47,1, az elektromos energia 25,3, a palackos gáz 25,2 százalékkal - derül ki a KSH legfrissebb közleményéből.

Érték és Minőség Nagydíjat kapott a Lakásvásárlók kézikönyve 2023. szeptember 8.
lakásvásárlók kézikönyveAz Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon termékek, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve a magas színvonalú szolgáltatások nyújtásának.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások