Barion Pixel

A közös képviselet érdeke is, hogy felkészültek legyenek a számvizsgálók

2023. november 15.
fejfajas2.jpgMellérendelt? Alárendelt? Csapatmunka? Ping-Pong? Cikkünkben összeszedtük a társasházi számvizsgálók és a társasházkezelők hatékony együttműködésének kulcs feltételeit.

1. Személyiség

Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy milyen a személyiséggel rendelkeznek a felek: a közös képviselő mennyire írányító vagy inkább simulékony, mennyire grafomán vagy inkább a személyes, szemtől szembe történő kommunikációt preferálja, mennyire szociális, kommunikatív, illetve hogy hogyan viszonyul az elérhető, különböző modern eszközökhöz. Induljunk ki abból, hogy a közös képviselő a szakképesítéssel rendelkező, hozzáértő szaktekintély, ezért ő "jobban tudja". Így szerencsésebb a számvizsgálóknak hozzá, és az adottságokhoz oly módon alkalmazkodni, hogy a közös képviselőt kiegészítse a saját erősségeivel. Természetesen az, hogy emberek hogyan tudnak együtt dolgozni, az csak az együttműködés során derül ki, főleg, ha valamelyik fél újoncként csöppen a munkakapcsolatba, de a kompatibilitás mérhető.

2. Empátia

Ha valaki, akkor mi, társasházi tisztségviselők, pontosan tudjuk hány és hányféle ember él társasházakban, igaz? De higgyük el, mások szemében mi is valamilyenek vagyunk. Sokszor az ember ebbe bele sem gondol, hogy mások hogyan látják őt, mit gondolnak róla, mivel nem tudatos, hanem tudatalatti beidegződések vezérlik viselkedésünket, megnyilvánulásainkat.

3. Konstruktivitás

Nagyon jól működhet, ha a közös képviselő nem túl érzékeny és önérzetes (nem nagy az ego), így teret ad a számvizsgálónak is: nem veszi rossz néven, vagy személyes sértésnek azt, amikor a számvizsgáló rákérdez, javasol, körmére néz. Tudom, hogy számvizsgálóként sokszor én is túl sok vagyok a közös képviselőnknek, de a nem kívánt figyelmet célszerű ilyenkor úgy felfogni, mintha a számvizsgáló a partjelző lenne: folyamatosan figyeli, hogy halad a meccs, emlékeztet, merre van a pálya, és jelzi, ha kiment a labda, vagy ha valami szabálytalan. Mindenki tévedhet ugyanis, emberek vagyunk. Legyünk őszinték: lehet, hogy mi is elfelejtünk néha valamit, vagy csak egyszerűen nem szívesen foglalkozunk vele és halogatjuk. Egy élsportolónak is a legnagyobb segítség, ha van mellette valaki, akiben bízhat. Próbáljunk meg tehát bízni a másikban, mert a megelőlegezett bizalom sokszorosan térül meg és a saját életünket könnyíthetjük meg, ha a terheken másokkal is osztozhatunk.

4. Nemek aránya

További érdekes szempont a nemi összetétel ebben a fura kapcsolatban. Természetesen nem szabad általánosítani, de köztudott, hogy a férfiak és a nők másképpen működnek, más erősségeik és gyengeségeik vannak. Határozottság, erély, precizitás, pontosság, humánum, nem biztos hogy mindannyiunkban mindez egy személyben megtalálható. Márpedig a társasházkezelő képzésen oktatott jogi-, gazdasági-, számviteli-, és gyakorlati ismereteken túl vannak leglább ugyanannyira fontos, nem reál, hanem humán készségek is, amikre sajnos nem semelyik iskola sem tanít meg bennünket.

5. Szakértelem

Sajnos a számvizsgálás még nem egy szakma, ezért se képzés, se továbbképzés nincs számukra, segítséget nyújthat viszont a nemrég megalakult TSZOE.hu (Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete), melynek célkitűzése, hogy kipróbált és bevált módszerekkel támogassa a tudatos tulajdonosok közösségi munkáját annak érdekében, hogy a társasházak malomkerekei gyorsabban, hatékonyabban és nagyobb egyetértésben működjenek.

Akit elgondolkodtattak a fentiek, és szeretne jobban elmélyülni a személyiségtípusokban és könnyebben megtalálni a közös hangot tisztségviselő társaival, ajánlom az alábbi weboldalt, ahol közérthető megfogalmazásban tájékozódhatunk a Myers & Briggs által elkülönített 16 féle személyiségtípusról. Ha jobban megismerjük önmagunkat, könnyebben kezelhetjük nemcsak házainkat, de társas kapcsolatainkat is, hogy a nap végén mind a játékos, mind a partjelző elégedetten térhessen nyugovóra: https://www.16personalities.com/hu/.

További híreink


Kitekintő: A bécsi lakások közel fele a város tulajdonában van - és ez így jól is működik 2024. április 19.
Becs_Hundertwasserhaus.jpgBécs, az osztrák főváros, hosszú ideje kiemelkedő példája Európában, de világviszonylatban is a szociális bérlakások rendszerének. A város tulajdonában lévő lakások aránya meghaladja a lakásállomány felét, ezzel biztosítva családok tízezreinek megfizethető áron a lakhatást. Bécsben a lakosság közel fele részesül valamilyen formában lakhatási támogatásban, ami hosszú ideje hozzájárul a város élhetőségéhez. A jól kitalált rendszer ellenére egy ideje mégis gyülekeznek a felhők a bérlők paradicsomának égboltján.

Megtartották az első Épületek és Éghajlat Globális Fórumát, ahol Magyarország is aláírta a Chaillot-i nyilatkozatot 2024. április 18.
zold_fal_ujpest.jpgA francia kormány és az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által szervezett, első alkalommal megrendezett Buildings and Climate Global Forum, azaz Épületek és Éghajlat Globális Fóruma azzal zárult, hogy 70 ország képviselője - köztük Magyarországé is - elfogadta a Déclaration de Chaillot-ot, azaz a Chaillot-i nyilatkozatot, a nemzetközi együttműködésük alapdokumentumát.

Gyep, és ami fölötte van 2024. április 12.
megyeriszabolcs.jpgA kora tavasz még nem hoz túl sok kertészeti feladatot, ennek ellenére akad tennivaló, melyek közül most két fontos munkáról esik szó, az egyik a fiatal fák védelme, a másik pedig a kora kikeleti gyepápolás. Vágjunk is bele!

Öntsön tiszta vizet a pohárba! Itt megnézheti, hogy érintett lehet-e ólomszennyezettséggel csapvize 2024. április 11.
vizet_kiont.jpgA víz az egyik legnagyobb kincsünk, azonban a 2022-re vonatkozó adatok alapján még mindig vannak az országnak olyan részei, ahol gond van a csapvízzel, több településen ugyanis továbbra is magas az ivóvíz arzéntartalma, a nagyobb településeken és a fővárosban pedig a víz magas ólomtartalma okozhat egészségügyi gondokat. Ha kíváncsi, hogy háztartása érintett lehet-e ólomszennyezettséggel, az e célból készített térkép segítségével most megnézheti, ahogy azt is, hogy az országban melyik házban mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata.

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
Konferencia az európai lakásválságról 2024. április 10.
UIPI_logo.pngAz európai lakásválságról szóló konferencia, amelyre 2024. február 20-án Brüsszelben, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) épületében került sor, az Európai Unió egészét érintő jelenlegi lakásválság égető kérdésével foglalkozott.

Új EU-s szabályozást fogadtak el a rövid távú lakáskiadás kapcsán 2024. április 9.
rovid_tavra_kiveheto_szallas.jpgA rövid távon bérelhető szállások köre egyre bővül, jelenleg körülbelül a 25%-át teszik ki a turisztikai szálláshelyeknek az EU-ban. Az Európai Parlament a február 29-én tartott plenáris ülésén EU-szerte egységesített követelményeket fogadott el a rövid távú bérbeadási szolgáltatásokkal kapcsolatos adatgyűjtésre és -megosztásra vonatkozóan, melyet a Tanács március 18-án jóváhagyott, tehát hamarosan hatályba lép.

Egyre többen felejthetik el a villanyóra állásának diktálását az okosmérőknek köszönhetően 2024. április 8.
eon_logo.pngTöbb, mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében az E.ON Hungária Csoport. A készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerülnek majd.

Amivel mindenki jól járna: az a magyar lakások mélyfelújítása 2024. április 3.
melyfelujitas.jpgA magyar lakóingatlan-állomány energetikai szempontból rendkívül elavult, ami hozzájárul a pazarló energiafelhasználáshoz, ezáltal pedig a növekvő károsanyagkibocsátáshoz, a megélhetési költségek növekedéséhez és hazánk tartós energiafüggőségéhez. A hazai lakóépületek érdemi megújulásához azonban évente legalább 100-150 ezer lakóingatlant kellene korszerűsíteni. Ezért a hazai épületfelújítás felgyorsításáért egy olyan szakmai összefogás jött létre, amit az Egyensúly Intézet kezdeményezett, és amelyhez már több mint egy tucat piaci és szakmai szervezet csatlakozott.

A meglepően alacsony februári gázszámlánk titka 2024. március 28.
Kerdojelek.jpgMiközben a téli hónapokban gyakran aggódunk a magas fűtésszámlák miatt, idén sokan döbbenetes meglepetéssel szembesültek: a februári gázszámlájuk váratlanul kedvező összeget mutatott. Ez a jelenség két fő tényezőnek köszönhető: az enyhe időjárásnak és egy különleges számítási módszernek.

Fővárosi Lakásügynökség alakult a megfizethető lakhatásért 2024. március 21.
Tarsashazalapitas.jpgElindult a Fővárosi Lakásügynökség, a Budapesti Önkormányzat új projektje a megfizethető bérlakások számának növelésére - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és Kovács Vera, a lakásügynökség vezetője. A bérlőket majd névjegyzék- és pályázati rendszeren keresztül választják ki, akiknek megfizethető és biztonságos lakhatást kínálnak.

Albérleti támogatás igényelhető 180 ezer forintig - ezzel is segítenék a harminc év alattiak elhelyezkedését 2024. március 20.
fiatalok_csapatban_dolgoznak.jpgÁprilisban indul a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, harminc év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

BÉRLAKÁS PÁLYÁZATOK 2024 - Budapest 2024. március 19.
berlakas_1200x900.pngBudapest egyik önkormányzata most összesen 164 db lakása bérleti jogának elnyerésére írt ki pályázatokat. Az egyik pályázat ráadásul egy újépítésű társasház lakásaira kínálja a bérleti jogokat, azaz a sikeres pályázók a piaci ár alatt jutnak majd hozzá teljesen új otthonukhoz! Cikkünkben ezen túl a többi aktuális fővárosi önkormányzati lakáspályázatot is összegyűjtöttük.

Ezek a társasházak problémái: beszéljünk róla! 2024. március 11.
Kerdoiv.jpgA 2023. október 19-én megtartott XIV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo rendezvényen a közel 800 résztvevő részére átadott konferencia-csomag egy kérdőívet is tartalmazott „A társasházak legnagyobb kihívásai 2023." címmel, amelyet a THT szerkesztősége állított össze 12+1 témakörben. Cikkünkben a kérdőívre adott válaszok eredményeit szedtük össze.

Példamutató önkormányzatok számára pályázati felhívást tesz közzé a Habitat for Humanity Magyarország 2024. március 7.
onkormanyzatok_a_lakhatasert.jpgOrszágos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország „Önkormányzatok a lakhatásért" címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2-án (kedd) éjfélig.

Hogy lehet ezt megfizetni? Elképesztő, hol járnak most a bérleti díjak! 2024. február 29.
sok_a_berleti_dij.jpgA tavaly decemberi csökkenő tendenciát mutató adatokhoz képest idén januárban megint növekedésnek indultak a bérleti díjak. Az év elején a legdrágább budapesti kerületben 352 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, Budapest egészét nézve pedig 250 ezer forint. Azonban a fővároson kívül sem sokkal jobb a helyzet, mivel két vármegyeszékhelyen is 200 ezer forint fölé kerültek átlagban az albérletárak.

Itt a kiskapu: erkélynapelem helyett - erkélyre napelemet! 2024. február 26.
napelem.jpgA cikkben az Elmű Hálózati Kft. január végén kiadott jóváhagyása szerepel, amely azt teszi lehetővé, hogy egy fővárosi XIII. kerületi társasház hetedik emeletének erkélyére pár napelemtáblát a tulajdonos felszerelhessen. Félreértés azonban ne essék: a szolgáltatói jóváhagyás nem azt jelenti, hogy az erkélynapelem Magyarországon titokban engedélyezett lett, ezért annak, aki erkélynapelemet szeretne telepíteni, elengedhetetlen az ügy pontos részleteinek ismerete.

Feltétlenül vigyen magával palackozott vizet, ha ide kirándulna! 2024. február 22.
uveg_viz.jpgNemrég kiadta friss jelentését a magyarországi ivóvízminőségről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az adatok alapján 2022-ben országunk több településén is olyan magas koncentrációban mértek szervetlen arzént az ivóvízben, aminek már egészségkárosító hatása lehet. A szervetlen arzén az emberi egészség szempontjából rákkeltő és mérgező hatású, ami elsősorban ivóvízzel és táplálékkal kerülhet az emberi szervezetbe. Cikkünkből kiderül, hogy az ország mely részein nem ajánlott a csapvizet fogyasztani.

Az új kormányrendeletek hatása a távhős és ház központi fűtéses társasházak működésére 2024. február 20.
futes.jpgIdén január 29-én derült égből villámcsapásként érte a társasházakat a kormány két új rendelete, melyek értelmében egyes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek egy éven belül gondoskodniuk kell a fűtés, valamint a meleg víz elszámolása érdekében egyedi fogyasztásmérő vagy költségmegosztó készülék felszereléséről és alkalmazásáról.

Ideje elővenni a lakásbiztosítási szerződéseket a fiókból! - Interjú Besnyő Mártonnal a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával 2024. február 20.
besnyo_marton_david.jpgÚj világ jön a lakásbiztosításoknál idén, márciusban ugyanis mindenkinek lehetősége lesz megvizsgálnia a jelenlegi biztosítását és akár kedvezőbb konstrukcióra váltani. Erről a lehetőségről a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Azaz, az ügyfelek egy plusz alkalmat kaptak a szerződések átnézésére, átgondolására és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására. Ráadásul az átlagdíjak is 6-10 százalékkal mérséklődhetnek. Besnyő Mártont, a Netrisk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük a lakásbiztosításokról, a vele készült interjút a cikkben olvashatják.

Megkezdődött a 2024. évi lomtalanítás Budapesten - LOMTALANÍTÁSI IDŐPONTOK 2024. február 12.
lomtalanitas.jpgMint azt 1967 óta a fővárosiak megszokhatták, a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának munkatársai kerületről kerületre haladva az éves lomtalanítási program során 2024-ben is megszabadítják a lakosságot nagydarabos hulladékaiktól. Cikkünkben megmutatjuk, hol követhetők nyomon a lomtalanítás időpontjai Budapesten.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások