Barion Pixel

A közös képviselet érdeke is, hogy felkészültek legyenek a számvizsgálók

2023. november 15.
fejfajas2.jpgMellérendelt? Alárendelt? Csapatmunka? Ping-Pong? Cikkünkben összeszedtük a társasházi számvizsgálók és a társasházkezelők hatékony együttműködésének kulcs feltételeit.

1. Személyiség

Mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy milyen a személyiséggel rendelkeznek a felek: a közös képviselő mennyire írányító vagy inkább simulékony, mennyire grafomán vagy inkább a személyes, szemtől szembe történő kommunikációt preferálja, mennyire szociális, kommunikatív, illetve hogy hogyan viszonyul az elérhető, különböző modern eszközökhöz. Induljunk ki abból, hogy a közös képviselő a szakképesítéssel rendelkező, hozzáértő szaktekintély, ezért ő "jobban tudja". Így szerencsésebb a számvizsgálóknak hozzá, és az adottságokhoz oly módon alkalmazkodni, hogy a közös képviselőt kiegészítse a saját erősségeivel. Természetesen az, hogy emberek hogyan tudnak együtt dolgozni, az csak az együttműködés során derül ki, főleg, ha valamelyik fél újoncként csöppen a munkakapcsolatba, de a kompatibilitás mérhető.

2. Empátia

Ha valaki, akkor mi, társasházi tisztségviselők, pontosan tudjuk hány és hányféle ember él társasházakban, igaz? De higgyük el, mások szemében mi is valamilyenek vagyunk. Sokszor az ember ebbe bele sem gondol, hogy mások hogyan látják őt, mit gondolnak róla, mivel nem tudatos, hanem tudatalatti beidegződések vezérlik viselkedésünket, megnyilvánulásainkat.

3. Konstruktivitás

Nagyon jól működhet, ha a közös képviselő nem túl érzékeny és önérzetes (nem nagy az ego), így teret ad a számvizsgálónak is: nem veszi rossz néven, vagy személyes sértésnek azt, amikor a számvizsgáló rákérdez, javasol, körmére néz. Tudom, hogy számvizsgálóként sokszor én is túl sok vagyok a közös képviselőnknek, de a nem kívánt figyelmet célszerű ilyenkor úgy felfogni, mintha a számvizsgáló a partjelző lenne: folyamatosan figyeli, hogy halad a meccs, emlékeztet, merre van a pálya, és jelzi, ha kiment a labda, vagy ha valami szabálytalan. Mindenki tévedhet ugyanis, emberek vagyunk. Legyünk őszinték: lehet, hogy mi is elfelejtünk néha valamit, vagy csak egyszerűen nem szívesen foglalkozunk vele és halogatjuk. Egy élsportolónak is a legnagyobb segítség, ha van mellette valaki, akiben bízhat. Próbáljunk meg tehát bízni a másikban, mert a megelőlegezett bizalom sokszorosan térül meg és a saját életünket könnyíthetjük meg, ha a terheken másokkal is osztozhatunk.

4. Nemek aránya

További érdekes szempont a nemi összetétel ebben a fura kapcsolatban. Természetesen nem szabad általánosítani, de köztudott, hogy a férfiak és a nők másképpen működnek, más erősségeik és gyengeségeik vannak. Határozottság, erély, precizitás, pontosság, humánum, nem biztos hogy mindannyiunkban mindez egy személyben megtalálható. Márpedig a társasházkezelő képzésen oktatott jogi-, gazdasági-, számviteli-, és gyakorlati ismereteken túl vannak leglább ugyanannyira fontos, nem reál, hanem humán készségek is, amikre sajnos nem semelyik iskola sem tanít meg bennünket.

5. Szakértelem

Sajnos a számvizsgálás még nem egy szakma, ezért se képzés, se továbbképzés nincs számukra, segítséget nyújthat viszont a nemrég megalakult TSZOE.hu (Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete), melynek célkitűzése, hogy kipróbált és bevált módszerekkel támogassa a tudatos tulajdonosok közösségi munkáját annak érdekében, hogy a társasházak malomkerekei gyorsabban, hatékonyabban és nagyobb egyetértésben működjenek.

Akit elgondolkodtattak a fentiek, és szeretne jobban elmélyülni a személyiségtípusokban és könnyebben megtalálni a közös hangot tisztségviselő társaival, ajánlom az alábbi weboldalt, ahol közérthető megfogalmazásban tájékozódhatunk a Myers & Briggs által elkülönített 16 féle személyiségtípusról. Ha jobban megismerjük önmagunkat, könnyebben kezelhetjük nemcsak házainkat, de társas kapcsolatainkat is, hogy a nap végén mind a játékos, mind a partjelző elégedetten térhessen nyugovóra: https://www.16personalities.com/hu/.

További híreink


Megjelentek a CSOK Plusz hitelprogram részletei a Magyar Közlönyben: nem mindenkinek jár 2023. december 1.
penz.jpgAz éjjel megjelent Magyar Közlönyben napvilágot láttak a CSOK Plusz hitelprogram részletszabályai is. Összefoglaltuk a részleteket.

Ezekről a témákról szólt az I. Társasházi Számvizsgálók Napja konferencia 2023. november 30.
tszn_resztvevok.jpeg2023. november 23-án rendezte első konferenciáját a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) a budapesti Sugár Moziban, melyen több mint 250 résztvevő vett részt. Az egész napos rendezvényen a jogi és számviteli szakértői előadások mellett a jelenlévő számvizsgálók első kézből ismerhették meg azon lehetőségeket, hogy miként tudják távolról ellenőrizni a közös képviselők munkáját a legnépszerűbb hazai társasházi szoftverekben.

Legalább 3 millió embert érint ma itthon a lakhatási szegénység 2023. november 29.
lakhatási szegénységMegjelent a Habitat for Humanity idei éves lakhatási szegénységéről írt jelentése (immáron tizenkettedik alkalommal), melynek első két fejezetét mutatta be november elején a két szerző, Czirfusz Márton, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont társalapítója, valamint Ámon Katalin, a Közép-európai Egyetem (CEU) PhD-hallgatója. A jelentés harmadik része még készülőben, de az eddigi két fejezetből így is sok érdekesség közül tudtunk szemezgetni.v

Újabb programbővítés: Dr. Izsák Orsolya is előad az I. Társasházi Számvizsgálók Napján, november 23-án! 2023. november 21.
szamvizsgalok.jpgNovember 23-án tartja a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesülete (TSZOE) az I. Társasházi Számvizsgálók Napja névre hallgató rendezvényét, ahol meglévő és leendő tagjai első kézből kaphatnak meg olyan információkat a társasházi számvizsgálói munkával kapcsolatban, melyek eddig ilyen formátumban, egyszerre sehol nem hangzottak el. A rendezvényen egyszerre ismerhetik meg a résztvevők a Társasház ÉRTÉK, Profi MULTIHÁZ és eHÁZ szoftver számvizsgálói felületét! 

https://www.tht.hu/thtelofizetes/
November 28: Ingatlanbefektetők Napja 2023 2023. november 21.
ingatlankonf.jpgJelentős változások rajzolják át az ingatlanpiacot Magyarországon is: a COVID, az ukrán háború, az infláció és energiaválság majd Izrael háborúja olyan gazdasági és politikai folyamatokat indított és indít el, ami jelentős hatással van és főként lesz a jövőben a hazai ingatlanpiacra is. Ebben a gyorsan változó környezetben minden eddiginél fontosabb lett a friss információk, a trendek ismerete! 

Az történik a társasházban, amit a többségi tulajdonos akar? 2023. november 16.
kozgyules_prezentacio.jpgEgy társasháznak van egy többségi - a teljes házra vetítve 60%-os tulajdoni hányaddal bíró tulajdonosa - aki egyben közös képviselő is. Keresztül szeretne vinni egy olyan közgyűlési határozatot, amely nyilvánvalóan nagyon nem tetszik a kisebbségben lévő többi tulajdonosnak (pl. egy 900%-os közösköltség-emelés a még nem felvásárolt lakások szabadpiaci értékét beszakítandó), ezért összehívja a közgyűlést, amelyre a többi tulajdonos azt bojkottálandó el sem megy. Erre készülve a tőkeerős többségi tulajdonos közös képviselő elhív a közgyűlésre két ügyvédet, megkérve őket jegyzőkönyvvezetőnek és jegyzőkönyv-hitelesítőnek, saját maga és a családtagja pedig lesznek jegyzőkönyv-hitelesítők, mint tulajdonosok, és így megszavazzák a kisebbségben maradt tulajdonosokat nyomorba döntő határozatot. Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen olajozottan működő demokratikus diktatúra ellen tudnak-e jogilag bármit tenni a kisebbségben maradt tulajdonosok? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Hogyan lehet ellenőrizni a közös képviselő munkáját? 2023. november 14.
kkn2021.jpgAhhoz, hogy jogosultságot szerezzünk a társasházunk pénzügyeinek, számláinak ellenőrizésére, számvizsgáló bizottsági tagnak kell, hogy válasszon bennünket a társasház tulajdonosaiból álló közgyűlés. Na de hol és mit érdemes ellenőrizni? Dönthet-e a számvizsgáló bizonyos kérdésekben a házzal kapcsolatban? A I. Társasházi Számvizsgálók Napja rendezvényen, november 23-án ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők!

Kiadhatja-e a közös képviselő a tulajdonosi címlistát a számvizsgálóknak? 2023. november 14.
havas-shaghy-gabor.JPGA GDPR hatálybalépése óta az életünk mindennapjaivá vált az adatvédelem. Ha jobban megfigyeljük, szinte bármilyen szolgáltatót veszünk igénybe, a kapcsolatfelvétel legelső lépése az, hogy hozzájárulunk az adataink kezeléséhez. A gazdasági társaságok mellett a társasházak életében is meghatározó az adatvédelem, de ebben az esetben néhány, közhiteles nyilvántartásból elérhető adaton túl a természetes személyek személyes adatai nem nyilvános információk. Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT ingatlan- és infokommunikációs jogi szakértője válaszol a címben feltett kérdésre.

Hogyan fizethet a társasház a számvizsgálóknak a munkájukért? 2023. november 14.
csizmadia-szabolcs.jpgMi a helyes eljárás, ha egy társasház számvizsgáló bizottság tagjai díjazásban részesülnek a munkájukért. Az SZB tagok aktív korúak, nem nyugdíjasok. Milyen adót kell a társasháznak fizetnie az SZB tagok díjazása után? Abban az esetben, ha az SZB tagok, nem pénzbeni díjazásban részesülnek, hanem ez kompenzálásra kerül a közös költségben, kell-e a társasháznak adót fizetnie. Ha igen milyen adót és mennyit? Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol a kérdésekre.

Így dolgozik a hatékony számvizsgáló 2023. november 14.
szamvizsgalok.jpgTekintettel arra, hogy a számvizsgálók nem társasházi szakemberek, ugyanúgy, mint ahogy a többi tulajdonos sem, nem elvárható, hogy azonnal tudják, mi is a dolguk, és hogy tisztában legyenek olyan számviteli szakkifejezésekkel, mint pl. a „kifizetőtől levont forrásadó" vagy „naplófőkönyvi tétel" . Ennek ellenére a társasházi törvény előírja, hogy az előképzettséghez nem kötött számvizsgálói feladatkörben a számvizsgáló bizottság "véleményezze" a társasházkezelő által készített éves számviteli beszámolót, illetve költségvetési tervet, valamint a társasházkezelő egész éves munkáját. Szigorúan fogalmazva a számvizsgálók felelőssége az, hogy a társasházuk milyen állapotban van. Hogyan tud ennek a kötelezettségnek eleget tenni?

Lehet-e utalványozó és ellenőr egy személyben a számvizsgáló bizottság tagja? 2023. november 14.
penztarca_ures.jpegA pénztár szabályzat egyértelműen előírja hogy pénztár ellenőrnek nem szabad kijelölni: - aki utalványozási feladatokat lát el és akinek a fizetési számla felett hitelintézeti aláírási joga van valamint aki a fizetési számla- és könyvelésében részt vesz. Ugyanakkor a pénztári ellenőr feladata a pénzmozgások megtörténte után - többek között - annak az ellenőrzése is, hogy a be- és kifizetések a szabályszerű utalványozás után történtek, a be- és kifizetések utáni - nyilvántartás szerinti - pénzkészlettel a tényleges pénzösszeg megegyezik-e vagy sem stb. A pénztári ellenőr tehát az utalványozó tevékenységét is ellenőrizni köteles. Lehet egy számvizsgáló egyszerre mindkettő? Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol az olvasó kérdésére.

Mi a számvizsgáló bizottság feladata a társasházban? 2023. november 14.
dokumentumok.jpgSaját házamban vagyok közös képviselő, a tulajdonostársak közül két lakó bizalmatlanságát nyilvánította ki személyem ellen, ezért én úgy gondoltam, hogy felkérem az egyiket, hogy legyen számvizsgáló, azaz ellenőrizze le a pénzügyi elszámolásaimat. Természetesen Ő ez vállalta is! Ezért szeretném megkérdezni, hogy pontosan mit kérhetek a számvizsgálónak megválasztott tulajdonos társamtól? A megválasztott számvizsgálónak milyen feladatokat kell ellátni a Társasház tevékenységére vonatkozóan? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

A közös képviselő nem mutatja meg a társasház alvállalkozóinak a számláit 2023. november 14.
Szamlakep2.pngTársasházunk közös képviselője a közgyűlések alkalmával minden évben elszámol a kiadás/bevétellel az általa megírt elszámoló dokumentumon. A lakók többszöri kérésere sem hajlandó megmutatni az eredeti számlákat, mellyek az elszámolás valódiságát igazolná. Megsértődik, fenyegetőzik, azzal vádol minket, hogy mi megsértjük a becsületét, ha ragaszkodunk az eredeti számlák megnézéséhez. Számvizsgáló bizottsággal nem rendelkezik a lakóközösség, mert a képviselő elmondása szerint ez nehezíti az ügyek intézését, és a bizottság tagjain felelősség terheli amit senki nem akar vállalni. Kérem segítsen, hogy milyen jogi kötelezettségei vannak ezzel kapcsolatban a képviselőnek, és milyen jogi lehetőségünk van nekünk, mint tulajdonosoknak, hogy tudomást szerezzünk a megtörtént munkálatok kiadásairól, díjáről számvizsgáló bizottság felállítása nélkül, és valóban megnehezedik az ügyintézés illetve milyen felelősséggel jár a lakók részéről ha bizottsági tagokká válnak? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Így laknak ők: Lakhatás svéd módra 2023. november 9.
svedorszag.jpgSvédország azon kevés országok egyike, amely szinte minden területen jó példával jár elől. Itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem a világon, emellett a svédek előkelő helyet foglalnak el számos nemzetközi összehasonlításban, ami a gazdasági versenyképességet, az egészségügyet, az oktatást, a környezet-tudatosságot, a szabadságjogokat, az egyenlőséget, az emberi nyitottságot és általában az életminőséget illeti.

Lakásunkból apartmant III. - Kiszámoltuk, hogy tényleg megéri-e 2023. október 4.
Szamolas.jpgCikksorozatunk korábbi részeiben a magánszálláshellyé alakítás 4 lépéséről volt szó. Most pedig annak a kérdésnek a megválaszolásához szeretnénk információkat adni, amely nyilvánvalóan mindenkiben felmerült, hogy tényleg megéri-e lakásunkból apartmant csinálni 2023-ban, azaz magánszálláshelyként működtetni azt?

Lakásunkból apartmant - szálláshely minősítés és bejelentés a jegyzőnek és a közös képviselőnek 2023. szeptember 11.
fizetes-par.jpgHáromrészes cikksorozatunk előző részében arról írtunk, hogy ha már jól körbejártuk a témát és meghoztuk a döntést, hogy a meglévő és kihasználatlan lakásunkban magánszállás-szolgáltatást fogunk indítani 2023-ban, azt hivatalosan hol kell elkezdeni és milyen sorrendben kell haladunk, mivel a lépések egymásra épülnek. Ebben a részben a hátralévő lépésekről fogunk bővebben írni.

Lakásunkból apartmant - hogyan kezdjünk neki? 2023. szeptember 4.
berlakas_1200x900.pngCikksorozatunkban, annak is az első részében a rövid távú kiadásról vagy üdültetésről, népi nevén „erbéenbézésről" lesz szó, pontosabban az addig való eljutáshoz szeretnénk ezzel a cikkünkkel segítséget nyújtani, de egy példán keresztül sorra vesszük az ehhez kapcsolódó kiadásokat is, hogy mindenki maga el tudja dönteni, neki megérné-e belefogni. Aki tehát azt fontolgatja, hogy belevág, ezt az írást elolvasva már sok meglepetés nem érheti.

Egy helyrajzi szám, három lépcsőház, három közös képviselő 2023. augusztus 29.
Kerdojelek.jpgEgy 15 lakásos társasháznál 2 hete választottak meg a lakók közös képviselőnek. Megválasztásom után vettem át a társasház iratait Alapító Okiratot is viszont Szervezeti-Működési Szabályzata nincs ennek a lépcsőháznak, illetve adószáma sincs. Iratátadás után derült ki, hogy a mellette lévő kettő 15-15 lakásos lépcsőházakkal egy helyrajzi számon van társasháznak nyilvántartva. A másik kettő háznál is más-más a közös képviselő. Mind a hárman üzletszerűen végezzük a társasház kezelést. Az egyik lépcsőház képviselője kért adószámot az Ő által képviselt háznak. A kérdésem a következők lennének. Törvényesen működhet-e így a társasház 3 közösképviselővel, illetve a jövő évre vonatkozó beszámolási kötelezettségnél problémát fog-e jelenteni a házaknak? Amennyiben így nem működhet a Társasház, kérem írja meg, hogy mit kell tenni házaknak, hogy törvényesen tudjon működni. Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

A közgyűlés nem fogadja el a közös képviselő lemondását 2023. augusztus 10.
fejfajas2.jpgA közös képviselőnk, aki egyúttal társasházkezelő is, egyoldalú rendes felmondással felmondott. Kérdésünk az SZB részéről, hogy jól értelmezzük-e a társasházi törvény 28.§ (3) bekezdésében leírtakat, ha a felmentéséről szóló közgyűlési határozat dátumától számítjuk a kilencvenedik napot, amelynek leteltéig ügyvivőként köteles ellátni a közösség ügyeinek intézését, amennyiben a társasház nem tud korábban új közös képviselőt választani? További kérdésünk, hogy mi történik akkor, ha a közgyűlés nem fogadja el a közös képviselő felmondását, és nem hoz a felmentéséről határozatot, mivel a tulajdonosok nagy többsége nem szeretne tőle megválni és új közös képviselőt választani? Dr. Kiss Balázs Károly, a THT jogi szakértője válaszol az olvasói kérdésre.

Gondnoki szerződés havi 2 millióért, haveri céggel? 2023. július 5.
penz_kulcs.jpgNemrég vásároltam egy lakást egy 120 albetétes, újépítésű kertvárosi társasházban, és az első közgyűlésen - habár el lett fogadva a tulajdonostársak által a 2023-as évi költségvetési terv - többünknek szemet szúrt egy szerződés, mely a beruházó és már csak a hasonló cégnévből is valószínűsíthetően a beruházóval hasonló érdekkörből álló Kft-vel között köttetett. A szerződés szerint a ház havonta 2 millió Ft + áfa összeget kell, hogy fizessen a cégnek többek között gondnoki tevékenységért, illetve nem garanciális hibák elhárításáért, illetve a garanciális kapcsolattartásért is. Emellett többünk véleménye szerint a szerződésben olyan rendszerek felügyelete is szerepel, mint tevékenység (pl rádiós vízóra leolvasó rendszer), amit amúgy elvégeznek maguk a szolgáltatók is direktben. Emellett furcsa, hogy nem kell elszámolnia a cégnek a havi munkákkal, illetve a garanciális ügyintézés kiszervezését is meglehetősen aggályosnak tartjuk. Továbbá szintén furcsa, hogy a szerződés határozott időre, három évre van kötve, de rendes felmondással mégis felmondható. Mi ilyenkor a teendő az ügyvéd úr szerint? Legális ez a megoldás? A közös képviselet közölte, hogy amíg ő a közös képviselő, addig ez a szerződés nem mondható fel. Nem összeférhetetlen ez? Nem felújítási alapba kellene fizetnünk ezt az összeget a társasház számlájára inkább? Dr. Kiss Balázs Károly és Dr. Havas-Sághy Gábor, a THT jogi szakértői válaszolnak az olvasói kérdésre.

(c) Társasházi Háztartás 2023 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások