A társasházak a legjobb adósok

2021. május 10.
OTPBusiness_Dancsne_Engler_Bernadett.jpgMiért stagnál a társasházi hitelezés Magyarországon? Milyen tendenciák várhatók a jövőben? A témában Dancsné Engler Bernadettet, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói főosztályának vezetőjét kérdeztük.

Hogyan hatottak a járvány miatt indított gazdaságélénkítő programok a társasházi hitelezésre?

A gazdaságélénkítő konstrukciók elsősorban a járvány, illetve a gazdasági válság hatására bajba került kis- és közepes vállalkozások megsegítését célozták, így számottevő hatást nem jelentettek ezek a konstrukciók a társasházi hitelezésre. Azt azonban látjuk, hogy idén egyre több társasház keresi annak lehetőségét, hogy miként pótolhatná a kifutó lakástakarék-pénztári szerződését, tehát a megtakarítási-konstrukciók iránti igény felerősödése látható.

Hány forint jelenleg a teljes társasházi hitelállomány Magyarországon az OTP Bank becslése szerint és ebből mennyi az OTP-s?

A magyarországi társasházak piaca nagyon heterogén, ám az általánosan elmondható, hogy a lakóközösségek leginkább a nagyobb beruházások esetében fordulnak hitelért a bankokhoz, de nem volna könnyű megalapozott következtetéseket levonni ezekből az adatokból. Amit mi látunk, hogy a lakóközösségek piacán nagyjából 40 százalékos az OTP Bank részesedése a számlavezetést tekintve, ám hitelt legfeljebb ötödük igényelt. A járvány hatására sok közgyűlés azonban elmaradt az elmúlt évben, így elképzelhető, hogy a járvány elleni intézkedések fokozatos lazításával, mikor ismét megtarthatók a közgyűlések, növekedni fog az igénylések száma.

Mennyire megbízható adósok a társasházak? Ebben a szegmensben is előfordulnak bedőlések?

A társasházakat hagyományosan a megbízhatóság, valamint az óvatos gazdálkodás jellemzi. A hitelfelvételt a lakóközösségek minden esetben jól átgondolják, és közösen egy lakógyűlés keretében hozzák meg döntésüket. Ez azért is fontos, mert ilyenkor közösen beszélhetik végig a lakók, hogy életkörülményeik javítása, vagy akár az állagmegóvás, amihez a forrásra szükség van, milyen felelősséggel és teherrel jár mindnyájuk számára. Alapvetően a kisebb beruházásokat a lakóközösségek saját maguk finanszírozzák, inkább az olyan értéknövelő beruházásokért fordulnak a bankokhoz, amelyek a rezsiköltségekből később nagy eséllyel meg is térülnek.

Van-e dedikált társasházi hitelterméke az OTP Banknak és mik ennek a feltételei?

Az OTP Bank évtizedek óta kiemelt figyelmet fordít a társasházak finanszírozására, ennek megfelelően akár számlavezetésben, akár állagmegóvási és fejlesztési beruházásokban a lakóközösségekhez igazított megoldásokat alakítottunk ki. Társasházi tanácsadóink a közös képviselőknek, vagy akár a lakóknak is segíthetnek, hogy pontosan megismerhessék lehetőségeiket. Ezek között megtalálhatóak olyan számla és hiteltermékek is, amelyek akár speciális igényeket is kiszolgálhatnak. Emellett folyamatosan fejlesztjük digitális megoldásainkat is, hogy ügyfeleink minél kényelmesebben és gyorsabban intézhessék pénzügyeiket.

Mennyi idő az OTP-nél egy társasházi hitel minősítése?

Ahogy már érintettük az imént, egy társasház életében a hitelfelvétel bonyolultabb valamivel, mint egy család esetében, a lakóknak közösen kell dönteniük róla, ehhez egyeztetésekre is szükség van, talán nem is csak egy körben. Mindezért úgy alakítottuk ki folyamatainkat, hogy ha már a döntés megszületett, és a szerződést megkötöttük, a lakók minél hamarabb lehívhassák a kért forrást. Ha tehát minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll kitöltve és aláírva, valamint az igény a hitelbírálati szempontoknak is megfelel, akkor a legtöbb kölcsön néhány héten belül folyósítható.

Gondolkodik-e az OTP a lakástakarékpénztár megszűnését követően kedvező, dedikált társasházi megtakarítási programban?

Ügyfeleinktől mi is sok kérdést kapunk, hogy kifutó lakástakarék-pénztári számlájuk után milyen hasonló lehetőséget vehetnek igénybe. Mi erre legtöbbször a megtakarítási számlánkat szoktuk javasolni, amely rugalmasan kezelhető, futamideje határozatlan és nem igényli minimum-összeg elhelyezését. Ha pedig a lakóközösség akár le is kötné összegyűlt megtakarítását, akkor akár magasabb hozam is elérhető, mint a lekötés nélküli konstrukciókkal.

Milyen innovatív megoldásokat kínál a társasházak részére az OTP Bank?

A közös képviselők az OTP Bank internet- és mobilalkalmazásával bármikor, bárhonnan pontosan követhetik az esetleges változásokat a lakóközösség számláján. Így a lakók egyedi befizetéseiről, illetve akár a közös közüzemi számlák kifizetéséről is azonnal értesülhetnek. Emellett fontos megemlíteni az immár több mint 10 éve futó Társasházi Pályázatunkat, amelyre online adhatják be jelentkezésüket a közös képviselők, illetve akár a lakók maguk is. Ennek keretében a lakóközösségek vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak például az életminőségük javítását célzó, vagy fenntarthatósági fejlesztésekkel. Idén május végén zárul a pályázatunk, a lakóközösségek két kategóriában, akár 1,2 millió forintot is nyerhetnek elképzeléseikhez.
Természetesen, ha a pályázaton elnyert pénz, illetve saját megtakarításuk nem volna elegendő a tervezett fejlesztéshez, speciális, az igényeikhez illeszkedő kölcsönnel is tudjuk segíteni a beruházások finanszírozását.

Az Elektrás OC31-es megoldáson kívül tervezi-e az OTP, hogy a csekkes közös költség befizetések befizetőinek nevét a postával együttműködve akár azonnal láthatóvá teszi az OTP direktben is?

Köszönöm a felvetést, e szolgáltatásainkat is folyamatosan fejlesztjük ügyfeleink kényelme és gyors ügyintézése érdekében. Amit említett, a digitálisan befizetett csekkekről szóló visszajelzés, amelynek most még valóban van egy nagyon leegyszerűsített formája, ám az Elektrában már elérhető, hogy az ügyfelek a bizonylatképpel együtt láthassák a befizetésről szóló visszaigazolást. A fejlesztéseket természetesen folytatjuk, hogy a jelenleginél is kényelmesebb megoldást nyújthassunk társasházi ügyfeleinknek.

További híreink


Káosz az MVM társasházi számláiban, a rezsicsökkentési értesítőt is érinti 2022. október 5.
mvmnext.pngTöbb olvasónk jelezte szerkesztőségünk felé, hogy a MVM energiaszámláiról eltűnt a rezsicsökkentés 2013. január 1-je óta kumulált összege, ráadásul több társasházban az albetétek száma sem stimmel.

Nagyon drága lesz a közös költséggel tartozni 2022. október 3.
20221003_mnb_logo.png22 éves rekordot döntött Magyarországon a jegybanki alapkamat, amely ma már nem csak messze a legmagasabb az EU-s tagállamok között, de a 2008-as gazdasági világság alatti rátát is lekőrözi. Vajon miért kell ma kevesebbet fizetni: egy személyi hitelért, vagy az elmaradt közös költség utáni kamatért? 

Szombaton ismét emelkedett a lakossági gáz ára 2022. szeptember 29.
20220929_foldgaz_gazrozsa.jpgIsmét drágult a földgáz, de ez szerencsére csak azokat a lakossági ügyfeleket érinti, akik a rezsicsökkentési kvóta fölött fogyasztanak. Ők viszont október közepéig diktálhatnak is a szolgáltatónak. 

http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes
Online társasházkezelő tanfolyam indult 2022.09.19-én. Még becsatlakozhat! (x) 2022. szeptember 12.
Bottka GabriellaAz OKJ-t váltó, új, programkövetelményeken alapuló Társasházkezelő képzés indult 2022.09.19-én Bottka Gabriella szakmai felügyeletével, a PENTA UNIÓ Zrt. szervezésében.
A 100%-ban online tanfolyam akár érettségivel is elkezdhető és mindössze 59 000 Ft-ba kerül! A képzés során a résztvevők társasházkezelői, műszaki, jogi és pénzügyi ismeretek témakörökben lesznek naprakészek.

Ismét eHÁZ FÓRUM szeptember 30-án az Asia Centerben! 2022. szeptember 20.
eHÁZ logóIdén is megrendezésre kerül az eHÁZ FÓRUM, melynek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek az idén 13 éve működő, hazai tulajdonú eHÁZ rendszer funkcióival, illetve meglévő felhasználóink betekintést kaphatnak az elmúlt egy év fejlesztéseibe, újdonságaiba.

https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO
Az E.ON csak a főmérők számát veszi figyelembe? 2022. szeptember 19.
20220919_eon_logo.pngOlvasónk hívta fel a figyelmet egy különleges helyzetre: az általa kezelt, kizárólag egy főmérővel rendelkező társasház a lakások számától függetlenül csak egyszer használhatja ki a kedvezményes rezsikvótát. 

Európa reakciója az orosz invázióra: közös ársapka, összehangolt védelmi politika, új uniós tagjelöltek 2022. szeptember 12.
20220908_eu.pngGyorstalpaló az elmúlt hónapok legfontosabb történéseiből (nem csak közös képviselőknek).

Még drágább az életed: Mire számíthatnak a társasházak a KATA megszűnésével, az elszálló rezsivel és a magas inflációval? 2022. szeptember 7.
cold-home.jpgHa az éves átlag 13,7 százalékos inflációhoz a katás alvállalkozók adóterheinek növekedését hozzáadjuk, illetve ehhez hozzávesszük még a rezsicsökkentés csökkentésének hatásait is, akkor nem kell meglepődni jövőre az 50 százalékos közös költség emelésen sem.

KATA nincs köztünk többé 2022. szeptember 1.
20220901_KATA_1.jpgNépszerűségétől függetlenül tragikus hirtelenséggel, életének 10. évében elhunyt KATA, teljes nevén a kisadózó vállalkozások tételes adója. Távozása a társasházak életét is jelentősen megnehezíti. 

Az eHáz válasza a KATA és a rezsicsökkentés átszabására - Mostantól az eHÁZ összes funkcióját és fejlesztését tartalmazó eHÁZ CLASSIC csomag 90 Ft + ÁFA áron érhető el! 2022. augusztus 30.
ehaz-600x363.jpgAugusztus 1-jétől minden eHÁZ BASIC csomag automatikusan a CLASSIC-ra bővül, új előfizetők pedig 90 Ft + ÁFA / albetét díjon szerződhetnek az eHÁZ-ra.

Számviteli bizonylat közös költségről 2022. augusztus 12.
Dijbekero.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink mukánját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.

Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek 2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.

Mi lesz a társasházi közös árammal? 2022. július 26.
villanyora-rezsi.jpgA 2022. július 21-ei Magyar Közlöny - minden ellenkező információ ellenére - tisztázza, hogy a társasházak csak a földgáz-fogyasztást illetően lesznek jogosultak a kedvezményes rezsicsökkentett ár igénybevételére, azt is csak akkor, ha augusztus 15-ig bejelentik a lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakások számát az MVM weboldalán online. Az áramot illetően azonban nincs kedvezmény és ez komoly fejtörést okozhat mind a társasházkezelők, mind pedig a társasházban élők számára.

Társasházi Percek - THT Podcast: Az ingatlan adásvétel buktatói 2022. július 26.
podcast2.pngAz ingatlanvásárlás veszélyes üzem, aki elszámolja magát, akár egy életre is nyakába vehet olyan terheket, amiket mindig is szeretett volna elkerülni. Különösen azok vannak kitéve a megpróbáltatásoknak, akik nem befektetési céllal vásárolják meg sokadik lakásukat, ismerve az elkerülendő csapdák többségét, hanem saját maguknak szeretnének egy biztonságos otthont, barátságos szomszédokkal.

Zöld, fenntartható, közösségi - Átadták az OTP Business 14. Társasházi Pályázatának díjait 2022. július 26.
OTPBankTarsashaziPalyazat2.jpgHidropóniás közösségi kert, biciklitároló és kerti játszótér - csak néhány fejlesztés azok közül, amelyek az OTP Business 2022-es Társasházi Pályázatán elnyert támogatásokból valósulhatnak meg. Ebben az évben csaknem 650 pályázatból választotta ki a szakmai zsűri azt a húsz projektet, amelyet a hitelintézet összesen 15 millió forint értékben támogat.

Sürgős közös képviselői teendők a rezsicsökkentés igénybevételéhez! FRISSÍTVE! 2022. július 22.
villanyora.jpgMegjelent az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) Korm. rendelet, melynek 4. pontja foglalkozik a társasházakra és a lakásszövetkezetekre vonatkozó kedvezményekkel. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) felhívja a figyelmet arra, hogy a rendelkezés nagyon sürgős feladatokat állapítottak meg a közös képviselők számára is:

Így érinti a rezsinövekedés a társasházakat és a lakásszövetkezeteket 2022. július 21.
futes.jpgA ma megjelent Magyar Közlönyben tisztázódott a társasházak és lakásszövetkezetek helyzete, augusztus 1-jétől az éves 1729 m3 gázkvótát fel kell szorozni az albetétek számával és a B GEO és H árszabásra sem vonatkozik a szigorítás.

Kötelező-e három vagy több árajánlatot bekérnie a közös képviselőnek egy társasházi felújítás esetén? 2022. július 19.
Arajanlat.pngA Jókai utcai házrobbanás felidézése során a Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában arra keresték a választ a megszólalók, hogy kinek a kötelezettsége megelőzni a hasonló eseteket. Szó esett azokról a kötelező felülvizsgálatokról, melyek fényt deríthetnek a hiányosságokra, segítve a katasztrófák elkerülését és azokról az esetekről is, amikor a szolgáltatónak joga van ahhoz, hogy kizárja a társasházat akár a gáz, akár a kéményhasználatból vagy az elektromos áram vételezéséből.

A társasházkezelők közel egyharmada a pályaelhagyást fontolgatja 2022. július 15.
zarva.jpgA THT - Társasházi Háztartás, a TTOE és az eHÁZ 2022. első negyedévben kérdőíves felmérés keretében kérdezte a hazai társasházkezelőket többek között arról, hogy tervezik-e a pálya elhagyását.

Rezsibomba: bajban a társasházi lakástulajdonosok és a családok 2022. július 14.
fejfajas2.jpgMagyarország Kormánya a tegnapi kormányinfón bejelentette, hogy augusztus 1-jétől minden olyan háztartás, akinek havi 7.750 Ft-nál több a villanyszámlája (azaz 210 kWh-nál többet fogyaszt) és 15.833 Ft-nál (144 m3) több a gázszámlája, az a fennmaradó részt piaci áron kell, hogy fizesse. De vajon gondolt-e bárki a társasházi hőszivattyúk, vagy központi gázkazánok energia fogyasztására? Vagy esetleg arra, hogy az egy háztartásban élőkre leosztva számolják-e a kedvezményt?

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva | Adatvédelmi nyilatkozat